Most akkor mit is akar betiltani a kormány?

Hirdetés

Igen nagy felzúdulást keltett tegnap Gulyás Gergely frakcióvezető sajtótájékoztatójának egy részlete, melyen a politikus kijelentette, hogy a tervezett terrorellenes törvénycsomag lényeges része lenne javaslatuk szerint, hogy betilthatóvá tennék az olyan kommunikációs eszközöket, amelyeknél a hatóság nem tud élni az engedélyezett adatmegismerés jogával, akkor sem képesek valós időben követni az információáramlást, ha erre a hatóság bírói engedéllyel rendelkezik (az alábbi videón kb. 1:10-től).

Mivel a frakcióvezető egyértelműen „eszközökről” beszélt, nem meglepő, ha a sajtó azonnal felkapta a témát, hiszen például a legújabb iPhone-ok natívan, az 5-ös verziónál frissebb Androidot futtató okostelefonok pedig opcionálisan mind ilyen titkosítással rendelkeznek, így ezek is betilthatókká válnának.

Az élénk sajtóvisszhang nyomán aztán az eszközök délutánra átváltoztak „alkalmazásokká”, ugyanis az index.hu-nak nyilatkozva Gulyás Gergely már a következőt mondta: „Szó nincs arról, hogy a Belügyminisztérium az okostelefonok betiltására vagy használatának korlátozására készülne a terrorizmus elleni intézkedéscsomag címén.” Ezzel szemben az olyan alkalmazásokkal, mint a CryptTalk, a Secphone és Silent Phone valóban nem tud mit kezdeni a nemzetbiztonság. Ezért ezen alkalmazások terjesztését nehezítené, sőt illegálissá tenné a magyar belügy – mondta Gulyás Gergely.

Kun Szabolcs, a CryptTalkot fejlesztő cég vezetője a 444.hu-nak elmondta, hogy szerinte a tiltással nemhogy nehezítenék a terroristák dolgát, de talán még serkentik is őket a saját megoldások kifejlesztésére: „Ha betiltják vagy korlátozzák a titkosított hang-, üzenet- vagy e-mail kommunikációt, a bűnözőknek akkor is adott a következő lépés: beleírják a közölni kívánt információt egy dokumentumba, azt titkosítják, és átküldik akár titkosítás nélkül e-mailen. Ez esetben a kommunikációs szolgáltatás nyújtója nem fog tudni mit tenni hatósági megkeresés esetén. Ekkor következő lépésként már csak a titkosítást általánosságban tilthatjuk be, ami a digitális apokalipszissel lenne egyenlő.”

Azóta történt

Előzmények