Az e-fizetésben is szigorítás jöhet a terrortámadások után

Az Európai Unió bel- és igazságügyi miniszterei ma egy rendkívüli ülésen Brüsszelben megállapodtak arról, hogy a jövőben szigorítani kell az előrefizetett (prepaid) bankkártyák felhasználásának, a külföldön dolgozók pénzátutalásának, illetve a Bitcoinban történő tranzakcióknak ellenőrzését, hogy a lehetőség szerint gátolják a terrorszervezetek működésének finanszírozását.

A miniszterek közösen sürgetik az Európai Bizottságot (EB), hogy fokozzák az ellenőrzést az összes pénzügyi tranzakciónál, melyek nem a banki rendszeren belül történnek – az elektronikus/névtelenül történő utalásoktól kezdve a nemesfémekkel történő tranzakciókig. Hangsúlyozzák, hogy a szigorított ellenőrzés megvalósításának gyakorlati lépéseit haladéktalanul ki kell dolgozni, és érvénybe kell léptetni.

A döntés alapvetően érinti mindazon vállalkozásokat, amelyek a banki rendszeren kívül végeznek (főképp elektronikus) pénzügyi tranzakciókat. A javaslat kitér egyébként minden olyan tevékenységre – mint például a műtárgyak kereskedelme –, amelyről feltételezhető, hogy közvetetten vagy közvetlenül hozzájárulhat a terroristák tevékenységének finanszírozásához.

Az EB hajlik erre, legalábbis az alapján, hogy nemrég közölték, hogy vizsgálatot indítottak, melyben azokat a pénzügyi tranzakciós módokat vizsgálják felül, amelyekről feltételezhető, hogy a terrorszervezetek felhasználhatják saját céljaikra.

Azóta történt

Előzmények