Manapság bajba kerülhetsz, ha Isisnek hívnak

A Facebook elismerte, hogy tévedésből törölték egy felhasználójuk fiókját. Az illetőt, Isis Anchalee keresztneve azonos a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet megnevezésének egyik angol rövidítésével (ISIS– Islamic State of Iraq and Syria), így a nő úgy véli, emiatt tiltották le.

A San Franciscóban szoftverfejlesztőként dolgozó Isis Anchalee hétfőn a Twitteren közölt egy képernyőképet, amelyen látható, hogy felfüggesztették a fiókját, és ugyanezen a fórumon küldött egy üzenetet a Facebooknak, melyben elmondta, hogy nem érti a felfüggesztést, mivel neki ez a valódi neve, és ezt három, a személyazonosságát igazoló üzenetben is megerősítette.

A közösségi oldal egyik kutatója kedden ugyancsak a Twitteren válaszolt neki, és közölte, hogy újra aktiválták a fiókját. Szerdán a Facebook szóvivője nyilvánosan is bocsánatot kért a tévedésért, és utalt arra, hogy valaki jelezte nekik a fiókot, mint hamis, nem valódi személyazonossággal megnyitottat, és a bejelentést nem ellenőrizték megfelelően. Kiemelte, hogy a történteknek nincs köze ahhoz, hogy a felhasználó neve Isis.

Az Isis keresztnév egyébként elég elterjedt, így nem meglepő, hogy azok, akiket így hívnak, online petíciót tettek közzé még a nyáron, és a közel 60 ezren kérték a sajtótól, hogy ne ezt a mozaikszót használják, ha a terrorszervezetről írnak.

Azóta történt

Előzmények