A Facebook már jövőre adja az 5G-s internetet

A drónos koncepciót elvetették, helyette inkább műholdakkal biztosítanák a kapcsolatot a ritkán lakott vidékeken.

Az IT café is beszámolt arról 2015-ben, hogy a Facebook kisebb szenzációt keltett az Aquila nevű projektjével, melynek célja az volt, hogy eljuttassák az internetet az olyan területekre is, ahová még mobilos adótornyokat sem éri meg telepíteni. Akkor úgy tervezték, hogy ezt a problémát speciális drónokkal fogják megoldani.

Hirdetés

Ám a vállalat nemrég bejelentette, hogy feladták elképzelésüket, az Aquilát lezárták. Az azonban csak a napokban derült ki, hogy a ritkán lakott, nehezen megközelíthető területek hálózatosítására másik projektjük is volt, mégpedig a Google korábbi, hasonló elképzelésére hajazva műholdas rendszer kialakításán is dolgoztak a drónos fejlesztéssel párhuzamosan – ez egyébként a Google-nál is így történt, ők is három különböző koncepciót próbáltak ki egymástól függetlenül.

A műholdas projektről a Wired számolt be, akik az amerikai információszabadsági törvény (Freedom of Information Act) alapján kértek és kaptak meg dokumentumokat az FCC-től. A globális célokat kitűző vállalkozás neve PointView Tech LLC, de valójában a Facebook áll mögötte. Ezt a vállalat meg is erősítette a Wired munkatársainak is, és azt is közölték, hogy a projekt első lépése az Athena kódnéven futó műholdak egy csoportjának pályára állítása lesz. A még mindig kutatási fázisban lévő technológiát már a jövő év elején be is akarják üzemelni.

Lefedettség
[+]

A Google is nagyon hasonlóan járt el: tavaly év elején ők is leállították a napelemmel működő drónok fejlesztését, és ahogy nemrég megírtuk, az energiáikat a ballonos rendszer fejlesztésére koncentrálták – a műholdas internetben ezek után mint stratégiai befektetők vesznek részt harmadik feleknél.

Az Aquilát egyébként nem dobták ki, csak a célt változtatták meg: az eredményeket a repülőgépek navigációs rendszereinek tökéletesítésében akarják felhasználni és továbbfejleszteni.

Egyébként nem kis üzletről van szó, hiszen bármennyire is fejlettnek tűnik innen nézve az infrastruktúra, a világ fele ma még nem fér hozzá az internethez, közülük nem kevesen a fent említett okok miatt. Ahogy a Google, úgy a Facebook is valószínűleg abban reménykedik, hogy az infrastruktúra megteremtésével kitapossák az utat annak, hogy az új felhasználókat egyéb szolgáltatásokkal is magukhoz vonzzák.

Előzmények