A Facebook-fiók is öröklődik

A németországi ügy a szülők kitartásának köszönhetően jutott magasabb fokra, és rámutat arra, hogy van még tennivaló.

Egy hosszan húzódó történet érhet véget, mivel a múlt héten a karlsruhei német szövetségi bíróság kimondta, hogy az elhunytak hozzátartozói ugyanúgy öröklik a közösségi oldalakon – jelen esetben a Facebookon – a hozzáférést, ahogy az offline világban pl. a hátramaradt levelek birtoklásának jogát.

Erről a témáról az elmúlt években többször írtunk az IT café oldalain is, és újra fel kell hívni a figyelmet arra, hogy csöppet sem vicces problémáról van szó; hogy a digitális világban található felhasználói tartalmak birtoklásának kérdése nagyon komoly üggyé válik akkor, amikor az illető meghal. Az utóbbi időben egyre több olyan lépés történt, néha szabályozottan, hatósági szinten, néha a vállalatok önkéntes megmozdulásai folytán, melyek igyekeznek jogilag is tiszta helyzetet teremteni, de még mindig sok a tennivaló.

Megnyugvást keresnek

A történet nagyon régi, több bírósági szakaszt megjárt. A perelő szülők lánya 2011-ben 14 évesen, szülői hozzájárulással nyitott Facebook-fiókot, majd egy évvel később máig tisztázatlan körülmények között meghalt egy berlini pályaudvaron. Ezek után a Facebook adatvédelmi szabályokra hivatkozva megtagadta a szülőktől a hozzáférést (a fiókot áthelyezték az erre a célra létrehozott inaktív kategóriába, vagyis nem törölték), így indult meg a pereskedés.

A szülők abban reménykedtek és reménykednek, hogy lányuk online tevékenységének ismerete hozzásegítheti őket annak eldöntéséhez, hogy baleset vagy öngyilkosság történt.

Nyugodtan lehet mondani, hogy a Facebook a globális stratégiához mérten másképp viselkedik az igen szigorú adatvédelmi törvényekkel rendelkező Németországban, ahol a közösségi oldal egyébként is az adatvédelmi jogászok kiemelt célpontja, hiszen gyakorlatilag kampányszerűen folynak eljárások az amerikai vállalat ellen. Épp ezért nem adták meg a szülőknek a hozzáférést, a „Memorial” státuszban erre lehetőségük van, ezt a lépést valószínűleg támadási felületnek értékelték a cég jogászai.

Fellebbezések sorozata

Ezek után alsóbb fokon egy német bíróság törvénytelennek ítélte a Facebook eljárását, határozatukban kimondták, hogy a szülőknek joga van a tartalmak megismeréséhez. Ám a vállalat fellebbezett, ezek után jöttek az újabb eljárások, ahol volt a Facebook javára szóló döntés is.

A Facebook szóvivője közölte a legutóbbi ítélet után, hogy nem értenek egyet ugyan a döntéssel, de tisztelik azt, ahogy a lány családjának gyászát is, és az ügy rávilágított az ilyen helyzetek komplexitására. Találgatások és utalások alapján arra lehet következtetni, hogy a Facebook nem viszi a következő, végső fórumra fellebbezéssel az ügyet.

Az ítélet igen fontos, ahogy a bíróság szóvivője is kiemelte, mivel nemcsak a Facebookra vonatkozik, hanem az összes, Németországban működő közösségi szolgáltatásra, ugyanis már rég folyik egy kemény küzdelem a civil jogvédők és a cég, valamint az állam között, mert a hasonló esetekben a hozzátartozók csak roppant nehezen férnek hozzá az elhunyt tartalmaihoz, míg a hatóságok gyakorlatilag percek alatt megtehetik ezt.

Azóta történt

Előzmények