Zuckerberg szerint a kormány a hibás, nem a Facebook

Nem kis nyomás nehezedik ma a világ vezető, sokmilliós felhasználói bázissal rendelkező – jórészt amerikai – IT cégeire, hiszen az Edward Snowden által kiszivárogtatott, folyamatosan megjelenő dokumentumok nem vetnek rájuk jó fényt. Egyrészt azért nem, mert nem világos, hogy – törvényi kötelezettség ide vagy oda – milyen módon és mekkora mértékben szolgálták ki az amerikai nemzetbiztonsági hivatalokat adatokkal, másrészt pedig a vállalatok erőteljes kommunikációja ellenére a mai napig nem tiszta, hogy milyen kompromisszumokat kötöttek ezeken túlmenően is. Az biztos, hogy nincsenek könnyű helyzetben a cégek, hiszen egyik oldalról a működésük alapfeltételeit meghatározó hatóságokkal, kormányzati szereplőkkel, politikusokkal is meg kell találniuk a hangot, ugyanakkor biztos és jövedelmező működésük kulcsa a felhasználói bizalom, az az elvárás, hogy ügyfeleik csak egy bizonyos határig hajlandók eltűrni az adatfelhasználás visszás jelenségeit.

Tényleg mindenkit be akarnak hálózni?

Nem véletlen, hogy egy neves szakmai rendezvényen, a TechCrunch Disrupt nevű eseményen a Facebook alapító-tulajdonosát, Mark Zuckerberget erről is kérdezték. Habár a beszélgetésben nem elsősorban ez volt a központi téma, hanem a Facebook jövője, gazdasági helyzete, a tőzsdei szereplés, talán sokkal érdekesebb, hogy Zuckerberg röviden miket is mondott a megfigyelési ügyről, illetve a közösségi oldal ebben játszott szerepéről és terveiről.

Annyit azért mindenképpen érdemes megjegyezni, hogy a már több mint egymilliárd felhasználóval rendelkező vállalkozás láthatólag nem veszítette még el rugalmasságát: egyrészt kisebb-nagyobb zökkenőkkel, de stabilizálták helyzetüket a tőzsdén, és megvalósították a tulajdonos legfontosabb elvárását, hisz be tudtak törni a továbblépést biztosító mobilpiacra. Zuckerberg az interjúban arról is szót ejtett, hogy újabb komoly változtatásokra készülnek, hogy az új kihívásoknak tartalmilag és a szolgáltatásokat tekintve is megfeleljenek.

Ennek azonban egyik eleme, hogy tovább akarják lazítani a rájuk háruló adatvédelmi előírásokat – ez ügyben friss hír, hogy a kereskedelmi felügyelet, az FTC is vizsgálja az új felhasználási feltételeket, melyek problémáiról az IT café is beszámolt nemrég. A még mindig hallatlan energikusnak mutatkozó Zuckerberg azonban bizakodó, és kifejtette, hogy az üzleti filozófia maradt a régi: építkezni, növekedni, jövedelmezően tevékenykedni, ám az interjút készítő Michael Arrington, a TechCrunch vezetője egyenes kérdésére kitérő választ adott: „Összegezve, a világ összes emberét meg akarjátok szerezni? – (kis csönd) Azt akarjuk segíteni, hogy mindenki megtalálja a kapcsolatokat. Nem mindenki használja a Facebookot, de a legtöbben használnak közösségi eszközöket.”

És mi van a kormánnyal?

Arrington később nem kertelt, és rákérdezett: szerinte a Facebook több adattal rendelkezik az emberekről, mint bármely más szervezet a világon, így különösen fontos annak tisztázása, hogy ezekből az adatokból mit kap meg az amerikai kormányzat?

Zuckerberg ekkor váratlan hevességgel reagált: „Úgy vélem, mind az én, mind a Facebook feladata az, hogy hogy megvédje az oldal összes felhasználóját. A kormány dolga pedig az, hogy mindannyiunkat megvédjen. Ők [a kormány] azonban rosszul egyensúlyoznak e két elvárás között. Azt hiszem, a kormány ezt elszúrta.” Majd később azt is hozzátette, hogy bízzanak a Facebookban, ugyanis a színfalak mögött a vállalat – sajnos, kevés sikert eredményezően – kemény harcot folytat az amerikai kormánnyal annak érdekében, hogy minél nagyobb nyilvánosságot kapjanak azok az információk, amelyek a nemzetbiztonsági adatkérésekkel kapcsolatosak.

Azóta történt

Előzmények

  • Az NSA védi a védhetetlent

    Nagyon úgy tűnik, hogy a hírszerzők törvényesen végzik a tömeges adatgyűjtést, ám úgy, hogy a saját elvárásaik szerint értelmezik a törvényeket.