Egy képen a facebookozók

The Faces of Facebook néven indult el nemrég egy oldal, amin egy helyre gyűjtve tekinthetünk meg közel 1,3 milliárd Facebook profilképet, méghozzá a bal felső sarokból a jobb alsó sarok felé haladva, időrendi – azaz csatlakozási – sorrendben.

Az oldalt egy spanyol hölgy, Natalia Rojas rakta össze saját bevallása szerint mintegy másfél év alatt. Az ötletet az adta, hogy a Facebook egyik API-ját próbálgatva talált egy olyan algoritmust, aminek segítségével hozzáférhetett az összes felhasználó publikus adataihoz, és arra gondolt, hogy jó lenne valami érdekeset és szépet létrehozni vele, mint például megmutatni mindenkit egy helyen. Rojas szerint a munka legnehezebb része az alapbeállításként a profilkép helyén szereplő sziluettek kiszűrése volt.

A világ legnagyobb képgalériája
A világ legnagyobb képgalériája

Rojas kiemelte, hogy semmilyen adatvédelmi szabályozást vagy felhasználási feltételt nem sért meg, és az oldal nem tárol fotókat, neveket vagy bármilyen egyéb személyes információt, csak linkel az adott felhasználó publikus profiljára. A CNN-nek nyilatkozva azt is hozzátette, hogy a Facebooktól sem keresték még meg, amit jó jelnek tart, mert aggódott azért, hogy a nevüket az oldal URL-jében.

A The Faces of Facebookon lehetőségünk van megnézni, hogy a látszólag csak valami pixelzajnak tűnő képen hol van a mi helyünk, ehhez hozzá kell kapcsolni az oldalt a Facebook-profilunkhoz (az engedélyt persze később bármikor vissza is vonhatjuk a Facebookon belül).

Azóta történt

  • Indulnak a videós reklámok a Facebookon

    Az új hirdetési módszert napokon belül élesítheti a vállalat, a hírfolyamba illesztett reklámok felhasználói közreműködés nélkül, automatikusan elindulnak.

Előzmények