Ha nem tudtad volna: a Facebook elkérheti a személyidet is

Magyarországon elsőként (és jórészt csak) a hvg.hu számolt be arról, hogy az elmúlt éjszaka folyamán a Facebook felhasználóinak egy része arról kapott értesítést, hogy ideiglenesen felfüggesztették a fiókjukat, és csak akkor aktiválják újra, ha a felhasználó igazolja a személyazonosságát.

Bevallom, eleinte kételkedtem a híradás valódiságában, mivel elképzelhetetlen volt számomra, hogy a közösségi oldal szkennelt személyazonosító igazolványok képeit kéri bármilyen okból is. Ám Balogh Csaba, a hvg.hu munkatársa felvilágosított arról, hogy igenis van ilyen lehetőség, és ez pontosan le is van írva a Facebook felhasználási feltételei között.

És igen, valóban. Igazából nem is az azonosítási kényszer lepett meg, hiszen különféle online üzleti tranzakcióknál ez bevett, hanem az, hogy ezt a Facebook, egy elvileg ingyenesen használható közösségi oldal teszi meg

De miről is van szó?

Egyrészt azokról – a felhasználók részéről a legtöbbször nem igazán komolyan vett – feltételekről melyeket teljesítenünk kell, ha jelen akarunk lenni a közösségi oldalon. Ebből nagyon sok van, most csak a legfontosabbakat, a jelen esetben relevánsakat emelem ki: a Facebookon csak a 13. életévét betöltött személy hozhat létre személyes fiókot, a személyes adatoknak (név, életkor, nem stb.) valósaknak kell lenniük, egy ember csak egyetlen személyes fiókot hozhat létre. A legfontosabb ezek közül az azonosíthatóságot biztosító név, illetve a (nem egyszer zaklatási, szexuális tárgyú) visszaélések elkerülése érdekében a születési dátum.

Facebook

A Facebook ezekre alapozva fektette szabályokba azt, hogy az utóbb említett két adatot, valamint a fényképet a cég ellenőrizheti – a több mint egymilliárd felhasználót nézve feltehetően bejelentésre felmerülő gyanú esetén. A személyazonosság korlátozott ellenőrzése pedig úgy zajlik, hogy a felhasználónak felkérésre egy hivatalos fényképes személyazonosító okmány szkennelt változatát kell beküldenie az üzemeltetőknek – a számukra elfogadható okmányok típusait is megadják. A folyamathoz részletes útmutatót is biztosítanak, melyben kiemelik, hogy a felhasználó a fényképen, a néven és a születési dátumon kívül minden egyéb adatot tegyen olvashatatlanná a beküldött képen.

Hát így. Mindez jogilag teljesen tiszta, ezt egy megkérdezett jogász szakértő is megerősítette, a magyar törvényeknek is megfelelő az eljárás.

A kisördög, aki bujkál

Ez a mostani eset és az egész lehetséges eljárás világossá teszi, hogy a felhasználók és a legtöbb ember számára ingyenes játszótérnek tekintett Facebook között üzleti kapcsolat áll fenn. Közhely, de nem árt újra bevésni.

Facebook

Másrészt azért persze problematikus az egész. A tegnapi fiókfelfüggesztések és adatkérések a Facebook közleménye szerint egy technikai hiba miatt történtek – elnézést is kértek: „Ma este fiókellenőrzésre felhívó üzenetet küldtünk alap nélkül néhány felhasználónak. Miután észleltük a hibát, az üzenetet azonnal eltávolítottuk. Az okozott kellemetlenségek miatt elnézést kérünk!” Ám ezzel sokakat hoztak kellemetlen helyzetbe – ha a hvg.hu nincs, a legtöbben azt sem tudtuk volna mi ez és hogyan. Ezen kívül csak egy kézenfekvő probléma: vajon hány átlagfelhasználó tudja a beszkennelt személyi vagy jogosítvány képéről egy szoftverrel kitörölni az egyéb, nem szükséges adatokat? (Bár erre megoldás az, hogy már eleve úgy szkenneli…) És még: a Facebook adatvédelmi alapelveiben szerepel, hogy az ilyen adatokat bizalmasan kezelik, és amikor már nem indokolja semmi tárolásukat, megsemmisítik. Hát… erről meg már bőven akadnak rossz tapasztalataink.

Szóval, ez van. Nem lehet okosabbat mondani, mint azt a százszor elhangzott mondatot, hogy akinek nem tetszenek a feltételek, az nem használja a közösségi oldalt.

Azóta történt

Előzmények