Hirdetés

Dollármilliárdokra büntethetik a brit hatóságok a nagy tech cégeket

brit verseny- és piacfelügyeleti hatóság felkészült rá, hogy a tech-óriásokat dollármilliárdos büntetéssekkel szankcionálja, ha azok versenyellenes viselkedést mutatnak.

Nemrég számoltunk be arról, hogy a brit kormány egy új szervezetet hoz létre, amelynek a feladata az országban működő, nagy technológiai vállalatok felügyelete lesz. Ez lesz a DMU, ami a jelenlegi verseny- és piacfelügyeleti hatóság, a CMA hatásköre alatt működik majd.

A Brexit következményeként az Európai Biztosság kikerül a képből a briteknél, január 1-től nagyobb szerepköre lesz a brit versenyhatóságnak. A szervezet pedig el szeretné érni, hogy a nagy tech vállalatok felelősségre vonhatóak legyenek a versenyellenes viselkedés miatt. Gigantikus méretű büntetéseket helyeztek kilátásba, ugyanakkor remélik, hogy sikerül azokat megelőzni az új szabályokkal.

A CMA legújabb tervezete a kisebb riválisoknak is teret adna. Abban az esetben, ha az óriáscégek elnyomnák azokat, akkor a helyi parlament támogatása esetében a vállalatokat a globális árbevételük akár 10 százalékára is megbírságolhatják. Ez a Facebook vagy a Google esetében 7 és 16 milliárd amerikai dollárt jelentene, nem túl meglepő módon a cégek képviselői azonnali tiltakozásokba kezdtek.

A fentebb említett DMU tervei három pillérre épülnek. A hatóságok megakadályozhatják majd a felvásárlásokat és egyesüléseket, ha azok rosszul érintenék a fogyasztókat. Új szabályokat hoznának arra vonatkozóan, hogy a nagy cégeknek hogyan kell bánniuk a kisebb vállalatokkal és a fogyasztókkal, ezen felül pedig a hatóság segítheti a nagyok ellenfeleit, például azzal, hogy kötelezően lehetővé teszi egy szolgáltatás vagy eszköz működését a nagy rivális platformján, operációs rendszerén.

A hatóságok odafigyelnek majd a modern üzleti modellekre is, amelyekben a startupok nagy pénzt ölnek a reklámokba és szolgáltatásokba, majd veszteség mellett piacvezetővé próbálnak válni. Az ekkor alkalmazott stratégiákra külön koncentrál majd a DMU.

A CMA és a DMU alapvetően persze a domináns piaci szereplőkre összpontosít majd, amelyek egész iparágakat képesek befolyásolni. A híres FAANG-ötös mellett így az Airbnb és az Uber is aggódhat; azt ugyanakkor hangsúlyozták, hogy nem a hatalmas bírságok kiszabása a cél, és gyakori kommunikációra készülnek a nagy cégekkel.

Azóta történt

Előzmények