Kartellezhetett az Amazon az e-könyvek piacán

A vád szerint az Amazon a kiadókkal együttműködve folyamatosan dolgozik azon, hogy elfojtsa a riválisokat.

Újabb pert akasztanak az Amazon nyakába, a vád szerint ugyanis az óriás öt könyvkiadóval is megállapodott arról, hogy emeljék az e-könyvek árait.

A The Wall Street Journal jelentése szerint a pert a Hagens Berman jogi cég indította el New Yorkban. A vád alapján a kiadók nagy összegeket fizetnek az Amazonnak, amely ezért cserébe felemeli a platformon eladott e-könyvek vételárait. Állítólag az ügyben a HarperCollins Publishers, a Hachette Book Group, a Penguin Random House, a Simon & Schuster és a Macmillan is érintettek.

Mivel amilyen árat az Amazon kiír, azt a többi platformon és kereskedőnél is megkövetelik a kiadók, ezért mások egyszerűen nem kínálhatják olcsóbban az e-könyveket.

A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy az említett öt kiadó az amerikai könyveladások nagyjából 80 százalékáért felel, így aztán a vád szerint az Amazon és a kiadók kartelleznek a könyvpiacon, és megszegik a trösztellenes előírásokat.

Az Amazon nem volt hajlandó nyilatkozni az ügyben.

Hasonló vádak érték még 2012-ben az Apple-t, akkor szintén a Hagens Berman indította a pert. A kiadók végül megállapodtak az ügy kapcsán, az Apple pedig bíróságra ment, és veszített: 450 millió dollárjába került ez a cégnek, amiből 400 milliót a fogyasztóknak kellett visszaadni. Az Apple azután is tagadta, hogy bármi rosszat tett volna az e-könyvek árazása kapcsán.

Azóta történt

Előzmények