Maga Tim Cook is megszólalt a Parler kitiltásával kapcsolatban

Az Apple ügyvezetője maga beszélt arról, hogy miért rúgta ki az App Store-ból a sokat kritizált közösségi szolgáltatást. Szerinte a szólásszabadság nem egyenlő a gyűlöletbeszéddel.

Alternatív közösségi hálózatként indult a Parler, amelynek folyamatosan nőtt a népszerűsége, de végül ellepte a gyűlöletbeszéd és az erőszakos vélemények.

Hirdetés

A legutóbbi amerikai zavargások után nem csak a Google és az Amazon, de az Apple is kirúgta a saját szolgáltatásaiból, ezzel pedig az egész internetről a Parler nevű közösségi szolgáltatást. Azóta is sokan állítják, hogy a nagy tech cégeknek túl nagy hatalmuk van többek között a szólásszabadság gyakorlása kapcsán, de Tim Cook megvédte a maga és az Apple döntését a Parlerre vonatkozóan.

Cook szerint alaposan megvizsgálták, hogy milyen erőszakra való uszítások zajlottak a platformon, és úgy gondolják, hogy ez nem egyenlő a szólásszabadsággal. A nagy tech cégek szerint a Parler további működése és az ott folytatott eszmecsere végül újabb támadásokra ösztönözte volna az embereket, ezért állították le a szolgáltatást (ami egyébként orosz segítséggel újraélesztette a weboldalát).

Mindez újabb példája volt annak, hogy a nagy tech cégek akár emberek milliárdjait is elvághatják egyes szolgáltatásoktól, ha úgy akarják. Emiatt mindenfajta nézetű csoport és politikai szervezet támadja a vállalatokat, szerintük ugyanis egy ilyen döntés nem néhány milliárdos és pár nagy cég kezében kell, hogy legyen. Más kritikusok szerint az effajta tiltás pedig csak a sötét webre tereli a felhasználók egy részét, ami még súlyosabb radikalizációt okozhat.

Tim Cook szerint azonban az Apple dolga nem az, hogy tartalomtól függetlenül szolgáltatásoknak adjon otthont. Az Apple-nek használati feltételei és szabályzatai vannak mind a 2 millió App Store-ban kínált apphoz, és ha valamelyik fél nem fogadja el a szabályokat, akkor nem érheti el az Apple felhasználói táborát. Cook hozzátette, hogy egyáltalán nem akarják irányítani, milyen tartalom van az interneten, de nem is úgy tekintenek platformjaikra, mint a web egy szabályozatlan másolatára.

Cook hozzátette, hogy a Parlert csak felfüggesztették, és visszavárják, amint sikerül megfelelően moderálni a felhasználókat. Az Apple vezére most és a múltban is kritizálta már a többi tech céget azért, hogy feláldozzák a felhasználók biztonságát és magánszféráját a profit érdekében. Az Apple persze a maga véleményével sincs könnyű helyzetben, elég egy vitatható döntés, hogy a hatóságok éppen úgy bepereljék, mint ahogyan trösztellenes eljárásokat indítanak például a Facebook vagy a Google ellen. Más cégeknek az Apple akaratához igazítása pedig nem sokat segít azon a vádon, hogy sokak szerint az Apple is visszaél monopolhelyzetével.

A cupertinói cég vezetője úgy gondolja mindenesetre, hogy egy tech cég vezetése nem csak a nagy nyereség eléréséről szól. Szerinte az Apple küldetése az, hogy a világ legnagyobb problémáinak megoldásában is segítsen, ezért a cég és dolgozói mindig helyesen igyekeznek cselekedni. Ez motiválja őt is abban, hogy a következő napon munkába álljon.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények