A FAANG után jöhet a MAMATA

A Facebook névváltása után indultak el a találgatások, mi legyen a legnagyobb tech-óriásokat tömörítő csoport fantázianeve.

A FAANG nevet az öt legnagyobbnak vélt tech óriásra használták az elmúlt években: a Facebookra, az Apple-re, az Amazonra, a Netflix-re és az Alphabetre – sokan pedig erre építették a tőzsdei portfóliójukat is.

Mióta a Facebook neve Meta Platforms, mindenhol megy a vita arról, hogy mi legyen az új fantázianév a FAANG helyett. Vannak, akik beérnék a MAANG-gal, mások szerint akkor már jó ötlet lenne átrendezni a betűket MANGA sorrendre.

A FAANG-csoport együttes piaci értéke tavaly 5,8 billió dollár volt, idén pedig ez már 7,416 billió dollárra nőtt. Sokak szerint azonban ideje lenne a világ legtöbbet érő vállalata címért harcoló Microsoftot és a Teslát is rátenni a listára, a Netflixet pedig kivenni, mert az a legkisebb (299 milliárd dollár). Így az új csoport neve az lehetne, hogy MAMATA (Microsoft, Apple, Meta, Amazon, Tesla, Alphabet). Ezek együttes piaci értéke nagyjából 10 billió dollár, ami a S&P 500 negyedét jelenti körülbelül.

Azóta történt

Előzmények