Nagybani kriptopénztolvajokat kapcsoltak le

Egy egyszerű módszerrel több milliárd forintnyi bitcoint loptak el.

A nemzeti szervezeteket koordináló Eurojust tegnap jelentette be, hogy az Europollal közösen, a brit és a holland hatóságok operatív segítségével letartóztattak hat embert, akiket azzal gyanúsítanak, hogy mintegy 24 millió eurónyi (kb. 7,5 milliárd forint) kriptovalutát loptak el. A gyanúsítottakat házkutatás után Nagy-Britanniában, Charlcombe, Bath, valamint Trowbridge városában, illetve Hollandiában Amszterdamban és Rotterdamban fogták el, elektronikai eszközeiket lefoglalták.

A nyomozás szerint az őrizetbe vettek 12 országban mintegy négyezer bitcoin-tulajdonost károsítottak meg – de a további vizsgálatok után ez a szám még nőhet is.

A közlemény szerint az elkövetők egy rég ismert módszert alkalmaztak, mely „typosquatting” néven ismert: a bűnözők bejegyzik a nagy látogatottságú és/vagy fontos szolgáltatásokat végző weboldalak doménjeinek változatait (például: goggle.com vagy googl.com, google.org stb.), létrehozzák a kamuoldalaikat, majd a hibás irányítás miatt ide tévedők adatait megszerzik. Jelen esetben a bitcoin-pénztárcákhoz jutottak hozzá.

A nyomozás még 2018 februárjában kezdődött, amikor a brit hatóságoknak feltűntek a gyanús tranzakciók, melyek Hollandiához voltak köthetők. Ezek után hosszas egyeztetés, majd operatív terv kidolgozása következett a két ország bűnüldözői között, amelybe bevonták az európai szerveket is – végül ez vezetett a sikeres akcióhoz.

Azóta történt

Előzmények