Zéróemissziós kamionokért kampányolnak az EU-nál

Több mint 40 cég kampányol az EU-nél azért, hogy 2035-től csak zéróemissziós kamionokat lehessen eladni a régióban.

Több mint 40 vállalat (köztük a Siemens, a Maersk vagy az Unilever) szólította fel közösen az EU-t a napokban arra, hogy intézkedjen, és 2035-től csak zériemissziós kamionokat lehessen eladni a régióban.

Hirdetés

5 éves mentességi időszakot javasolnak továbbá az olyan speciális járművekhez, amelyek fejlesztése és gyártása nagy mennyiségben nehezebb (építőipar, bányászat, fakitermelés, stb.).

A közös vélemény szerint a zériemissziós stratégia dönti majd el, milyen gyorsan sikerül a környezetszennyező kamionokról átállni az EU-nak, továbbá azt is, hogy vezet majd ilyen téren vagy lemarad az átállásban.

Az EB már dolgozok a tervezeteken, amelyek az elektromos és hidrogénalapú kamionok töltési infrastruktúrájára vonatkoznak. Az EU a hagyományos autók értékesítését 2035-től már nem engedi, és elektromos autóból egyre nagyobb is a kínálat – de zéróemissziós kamionból és nagy járműből nem igazán.

A csoport hangsúlyozta azt is, hogy célzott támogatásra lesz szükség az elektromos kamionok nagyon magas vételárai miatt, főleg a kis- és középvállalkozások esetén.

Azóta történt

Előzmények