Kvantumszámítógépek kutatják, mi legyen az elektromos autók nyersanyag-igényével

A Bosch és az IBM kvantumszámítógépekkel és szimulációkkal keresik a válaszokat.

A hónap közepe felé, nagy számokkal és ígéretekkel mutatta be legújabb kvantumszámítógépes rendszereit az IBM, amely a német Bosch vállalattal együttműködésbe is kezdett. Közösen használják majd a kvantumszámítógépeket és különféle szimulációkat arra, hogy alternatívákat találjanak az elektromos autókhoz szükséges nyersanyagokra, ritkaföldfémekre.

Hirdetés

Ezeket az egyre dráguló, véges erőforrásokat egyre nagyobb és nagyobb mennyiségben használják elektromos motorokhoz, üzemanyagcellákhoz, repülőiparban és védelmi szektorban is. Amellett, hogy ez további drágulásokat hoz, állandó probléma, hogy nem fenntartható módon történik a bányászat.

A mágnesek gyártásához szükséges nyersanyagokat 98 százalékban Kína biztosítja az EU-nak, de az akkumulátorokhoz szükséges anyagok közel teljes mértékben a régión kívülről származnak.

A tesztekben arra kíváncsiak, milyen anyag mivel helyettesíthető részben vagy egészben. Egy évtizeden belül szeretnének eredményeket.

Maga a Bosch 10 milliárd eurót költ digitalizációra és csatlakozásra 2025-ig, főként a fenntarthatóságra és a mobilitásra koncentrálva.

  • Kapcsolódó cégek:
  • IBM

Azóta történt

Előzmények