Vámmal vágna vissza Amerika a digitális szolgáltatások adójáért

Katherine Tai, az Amerikai Egyesült Államok külkereskedelmi képviselője már elő is készítette a hat (ebből több európai) országgal szemben, megtorlásként bevezetendő vámok terveit.

Amerikának nem tetszik, hogy a digitális szolgáltatások országon belüli bevételeit egyesek megadóztatnák.

Az Amerikai Egyesült Államok külkereskedelmi képviselője, Katherine Tai nemrég közölte, hogy továbbra is azt tervezik, vámokat rónak ki az Ausztriából, Nagy-Britanniából, Olaszországból, Spanyolországból, Törökországból és Indiából származó termékekre, megtorlásként azért, amiért ezek az országok adót vetettek ki a digitális szolgáltatásokra.

Az állásfoglalás szerint folytatják a Trump-kormány által elindított nyomozást és kezdeményezést, amely főleg az amerikai internetcégek és e-kereskedelmi platformok ellen irányuló adókat vizsgálja. Az ilyen adók a digitális szolgáltatások országokon belüli árbevételeire irányulnak, érintik az Amazont, a Google-t és a Facebookot is.

Az Amerikai Egyesült Államok Külkereskedelmi Képviselőjének Irodája (USTR) annak ellenére is ilyen irányba megy tovább, hogy Joe Biden elnök globális egyetértésre törekszik a digitális szolgáltatások adójának kérdésében. A USTR azonban felhagy a Brazíliával, Csehországgal, EU-val és Indonéziával szembeni vizsgálatokkal, mert ezek az országok végül nem vezették be a digitális szolgáltatások adóját a terveik ellenére.

Tai szerint a vámok legális eszközök az amerikai kereskedelmi politikában, így mindez az első tárgyalási taktikának számít. Továbbra is arra törekszenek, hogy nemzetközi egyetértés alakuljon ki a nemzetközi adókérdésekben. Addig is, ha szükséges, vámokat vetnek ki.

A nagy amerikai internetplatformokat is tömörítő Internet Association üdvözölte a lépést, az egyesület szerint jó ötlet a vámokkal való fenyegetés, ugyanis az iparáguk egy olyan nagyszerű amerikai export, ami milliónyi állást támogat. Szerintük a megkülönböztető kereskedelmi korlátok ellen lépni kell, amíg Amerika megoldást nem talál.

A USTR szerint a fentebb említett országok diszkriminálják az amerikai technológiai cégeket, továbbá nem egységesek a nemzetközi adónormák kérdésében. Ugyanolyan vádak miatt terveznek vámot kiszabni Franciaország ellen is.

Azóta történt

Előzmények