5 éven belül saját kvantumszámítógépet és nagy fejlesztéseket akar az EU

Az évtized végére a globális félvezető-gyártás ötödét akarja a magáénak az EU, 5 éven belül pedig az első saját kvantumszámítógépet is üzembe állítanák. Csökkentenék a Kínával és Amerikával szembeni technológiai függőséget is.

Egy ideje nyilvánvaló, hogy az Európai Unió félvezető-gyártásban és technológiában is behozná lemaradását.

Ennek részeként és egy friss bejelentés alapján az EU az évtized végére el akarja érni, hogy a legmodernebb félvezetők globális termelésének ötödéért Európa feleljen, továbbá 5 éven belül Európa első saját kvantumszámítógépét is munkába állítanák; hogy csökkenték az Európán kívüli technológiákkal szembeni függőséget.

A 2030 Digital Compass nevű EU-tervezet lényege, hogy csökkentse az amerikai és kínai cégek technológiáival szembeni függőséget. Ecsetelték, hogy a félvezetők nagyon fontosak, hiszen az összekapcsolt autókban, mobilokban, internetképes eszközökben, számítógépekben, AI-alapú termékekben is ott vannak, a hiányuk miatt pedig világszerte állnak le időre autógyárak.

Az EU tervezete szerint kvantumtechnológiákba kell fektetni, ezek ugyanis sorsfordítóak lehetnek, például új gyógyszerek fejlesztése van a genomszekvenálás felgyorsítása terén.

A terv vázol továbbá 10 ezer klímasemleges létesítményt is, amely révén Európa saját felhős infrastruktúrát építhet. Azt szeretnék, hogy kétszer annyi cég legyen, amelynek piaci értéke meghaladja az 1 milliárd dollárt. 2030-ra pedig minden európai háztartásba gigabites internetelérést akarnak, a sűrűn lakott területekre pedig 5G-lefedettséget. A terv jóváhagyásához az EU-országoknak és az Európai Parlamentnek is hozzá kell járulniuk.

Azóta történt

Előzmények