Szerdán szavaznak az internetgyilkos uniós szerzői jogi törvényről

Hiába a hónapok óta pergőtűzként záporozó kritikák, a tervezet jelentős szigorításokat tartalmaz.

Holnap, június 20-án szavaznak a képviselők a sokat vitatott szerzői jogi reformról, az új szerzői jogi szabályozásról – hivatalos nevén: „Az Európai Parlament és a Tanács irányelve a digitális egységes piacon a szerzői jogról”.

A tervezetet nagyon sok kritika érte publikálása óta, de különösen két ponton támadták hevesen, a 11. és a 13. cikkét.

„Linkadó”

Az 1. fejezet (Kiadványokhoz fűződő jogok) két cikke közül az első az említett 11. cikk. Ez konkrétan és a gyakorlatban azt jelenti, hogy a sajtótermékek kiemelt védettséget kapnak, ugyanis sem manuálisan, sem automatizáltan nem lehet még előzetest, fejlécet, bélyegképet sem közölni, ilyen linket adni a tartalomtulajdonos engedélye nélkül. Vagyis: többek között a hírgyűjtő oldalaknak (aki általában címet és egy-két mondatos részletet kínálnak linkként) licencmegállapodást kell kötniük minden szemlézett oldallal. De a közösségi oldalakon, pl. a Facebookon sem lehet majd a jelenlegi gyakorlat szerint bélyegképes és pár soros linket engedély nélkül megosztani. Ez a védelem ráadásul húsz évig lenne érvényben.

Előzetes szűrés

De az igazán nagy felháborodást kiváltó cikkely a második fejezetben a 13-as (Védett tartalmaknak a felhasználók által feltöltött nagyszámú művet és egyéb teljesítményt tároló és hozzáférhetővé tevő, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatást nyújtó szolgáltatók általi használata).

A következő, igen nyakatekert jogi nyelven megfogalmazott rendelkezésről van szó:

A felhasználók által feltöltött nagyszámú művet és egyéb teljesítményt tároló és nyilvánosan hozzáférhetővé tevő, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatást nyújtó szolgáltatók a jogosultakkal együttműködve olyan intézkedéseket hoznak, amelyekkel biztosítható a jogosultakkal a műveik vagy egyéb teljesítményük felhasználására kötött megállapodások működése, és elkerülhető a szolgáltatókkal folytatott együttműködés keretében a jogosultak által megjelölt művek és egyéb teljesítmények szolgáltatásokon keresztüli elérhetővé tétele.

Ez magyarul azt jelenti, hogy minden olyan weboldalnak, ahol a felhasználók bármilyen formában „nagyszámú” tartalmat tudnak feltölteni, az üzemeltetőnek előzetesen kell szűrnie ezeket a tartalmakat, hogy vannak-e benne a szerzői jogot megsértő elemek.

A szabályozás tervezete jelen formájában elég homályos, a nagy megosztó, közösségi oldalakra mindenképp vonatkozna a szigorítás, legyen az adott felhasználói tartalom, szöveg, kép, zene, videó, programkód, bármi, amit a szerzői jog védhet. És komoly gondok is vannak vele, kezdve onnan, hogy egyáltalán megvalósítható-e a legalább elfogadható szintű előzetes tartalomszűrés (automatizáltan sok a tévedés, manuálisan iszonyú drága), egész odáig, hogy az üzemeltetőknek mindenképp jelentős költségnövekedéssel kell számolniuk, akár akkorával is, hogy az ellehetetleníti a vállalkozást.

Szavazás holnap.

Azóta történt

Előzmények