Egy lépéssel közelebb a megvalósuláshoz az uniós szerzői jogi törvény

A parlamenti szavazás és az Európa Tanács döntése még később lesz, de most már nagy az esély az elfogadásra.

A még e hír írásakor is tartó ülésén az Európai Parlament (EP) jogi bizottsága ma délelőtt szavazott az új uniós szerzői jogi törvény azon passzusairól is, melyeknek problematikusságáról tegnap számoltunk be.

A tudósítások szerint a bizottság a sajtótartalmak linkes ajánlását licenchez kötő 11. cikket 13:12, míg a szerzői jog által védett tartalmak kérésre történő előzetes szűrését előíró 13. cikket 15:10 arányban fogadta el.

Mivel a végső szavazásra az EP plenáris ülésén kerül sor várhatóan júliusban, az új rendelkezéseket ellenző képviselők közölték, hogy folytatják kampányukat, illetve továbbra is él az a civil kezdeményezés, a Save Your Internet, melynek célja, hogy az elutasítás érdekében nyomást gyakoroljanak az európai parlamenti képviselőkre.

Amennyiben a rendelkezéseket megszavazza az EP, akkor még egy lépcső van hátra, a tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács jóváhagyása – ez azonban valószínűleg formalitás lenne, mivel az eddigi megnyilatkozások alapján úgy tűnik, a kormányok többsége támogatja a javaslatokat.

Azóta történt

Előzmények