Hirdetés

2019. március 21., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Hírek » Mérleg rovat

Már regisztrálhatnak a települések az ingyenes Wi-Fi pontokra

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: EU Press

Az első szakasz lezárulta után, májustól lehet pályázni az első ezer utalványra. Két év alatt még négy pályázatot írnak ki.

Az Európai Bizottság (EB) tegnap, március 20-án jelentette be, hogy elindította a WiFi4EU portált. Az európai települések ezen a portálon regisztrálhatják adataikat, majd május közepén teszik közzé az első pályázati felhívást az ingyenes WiFi4EU-hotspotok kiépítésére fordítható uniós finanszírozás odaítélése céljából.

Az EU a WiFi4EU program keretében 15 ezer euró értékű utalványt ad egy-egy önkormányzatnak, hogy a közösségi élet színterein (pl. könyvtárakban, múzeumokban, parkokban, köztereken) internetkapcsolatot tudjanak kiépíteni. Ahogy azt Jean-Claude Juncker elnök bejelentette, a WiFi4EU kezdeményezés célja, hogy „2020-ra Európa minden szegletében legyen ingyenes, vezeték nélküli internet a közösségi élet főbb színterein”.

A települések a WiFi4EU-utalvánnyal wifi-berendezéseket vásárolhatnak, és wifi-hozzáférési pontokat hozhatnak létre az általuk választott közterületeken. A hálózat karbantartásának költségei az önkormányzatot terhelik.

Az EU 2020-ig összesen 120 millió eurót nyújt az uniós tagállamok, Norvégia és Izland mintegy 8000 településének, hogy ingyenes és nyilvános wifi-szolgáltatásokat biztosító berendezéseket szerezzenek be. Magyarországon is megszületett az a lista, amelyen azok a települések szerepelnek, akik pályázhatnak a támogatásra.

Hogyan lehet WiFi4EU-utalványt igényelni?

  • regisztráció: a települések 2018. március 20-tól regisztrálhatnak a www.WiFi4EU.eu portálon
  • pályázat: az első felhívás 2018 május közepén kerül közzétételre. A regisztrált települések ezután pályázhatnak az első ezer utalványra (amelyek értéke egyenként 15 ezer euró). A kedvezményezetteket a pályázatok beérkezésének sorrendjében választjuk ki
  • kiválasztás: az EB megnevezi azt az ezer települést, amely a kiegyensúlyozott földrajzi lefedettség elvét is figyelembe véve az első pályázati felhívás keretében finanszírozásban fog részesülni. Mindegyik részt vevő országban legalább 15 település kap utalványt
  • a következő két évben további négy pályázati felhívást fogunk meghirdetni a WiFi4EU kezdeményezés keretében

A WiFi4EU-hálózatok ingyenesek lesznek, nem lesznek rajtuk reklámok, és használatukért a felhasználóknak nem kell személyes adataikat megadniuk. Az ugyanazon közösségi térben minőségükben is hasonló jellemzőkkel rendelkező, már létező ingyenes magán- vagy állami ajánlatokat pusztán megkettőző Wi-Fi hozzáférési pontok nem részesülhetnek támogatásban.

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.