Indul az EU óriási, felhős vizsgálata

Az Európai Adatvédelmi Testület tájékoztatója szerint 22 ország hatóságával együtt indul a közszféra felhőhasználatának vizsgálata.

Az Európai Adatvédelmi Testület (EDPB) jelezte, hogy 22 ország hatóságával együtt közös vizsgálatot indít a közszféra felhőhasználata kapcsán.

A vizsgálat több mint 80 nyilvános szervezetet érint, köztük EU-s intézményeket, egészségüggyel, pénzüggyel, adózással, oktatással és IT-val kapcsolatos szolgáltatásokat is.

A növekvő igények miatt az Amazon AWS, a Google Cloud, a Microsoft Azure és az Oracle is helyi adatközpontok építésébe kezdtek, a világjárvány okozta digitalizációs roham pedig olyan átállási trendet hozott, amely során a legtöbben nem feltétlen tudnak megfelelni az EU-s adatvédelmi törvényeknek, pedig azok minden cégre kiterjednek, amelyek EU-s lakosok személyes adatait dolgozzák fel vagy kezelik.

Az EP és az EB felhőhasználata (Microsoft, Amazon) miatt már tavaly vizsgálat indult, a személyes adatok USA-ba való átvitelének aggálya miatt. Egyre több hatósági és privát fél épít ugyanis nagy amerikai felhőszolgáltatókra.

Az elemzés eredményeit még idén közzéteszik.

Azóta történt

Előzmények