Minden fronton tarolt a Google: a felhőben, a reklámokkal és a Pixelekkel is

Sok más céghez hasonlóan a Google is kiadta a legutóbbi üzleti jelentését, ebben viszont egyáltalán nem csökkenésekről esett szó.

Miközben a tech cégek zöme olyan üzleti jelentést tesz közzé, amely csökkenő felhasználótáborról, apadó árbevételekről, lerontott előrejelzésekről szól (a tőzsde erre pedig szigorú zuhanásokkal reagál), addig a Google anyacége, az Alphabet remek 2021-es évet zárt.

Az Alphabet 2021 negyedik negyedéve során 75,3 milliárd dolláros árbevételt szerzett, ami 32 százalékos éves emelkedés. Az egész 2021-es év során 257,6 milliárd dolláros árbevételt értek el, ami már 41 százalékos éves emelkedést jelez.

Sundar Pichai ügyvezető szerint komoly befektetéseket eszközöltek mesterséges intelligenciára építő technológiákba, ez pedig különleges és segítő jellegű élményt nyújt az embereknek és a cégeknek. Erős növekedést mutató reklámüzletük cégek millióinak segített virágozni és új partnereket találni, de kitért a felhős ágazatra és a Pixel mobilokra is.

Mint kiderült, nem csak a hirdetők költöttek még többet az eddigieknél, és nem csak a fogyasztók online aktivitása nagyobb minden korábbinál. A felhős üzletág árbevétele is egyre csak emelkedik, valamint Pichai szerint az alkatrészhiányok ellenére is rekordeladásokat produkáltak a Pixel mobilok, negyedéves szinten. Ennél konkrétabb információt azonban nem árultak el, a pixeles árbevétel pedig egy másik, szélesebb kategória alá tartozik.

Azóta történt

Előzmények