A felhőn keresztül lophatnák az EU-s adatokat

Az EB meg akarja gátolni, hogy a felhőszolgáltatásokon keresztül nem EU-s kormányokhoz kerüljenek EU-s adatok.

Az Európai Bizottság törvénytervezete szerint köteleznék az Amazont, a Microsoftot és a többi felhős céget, adatfeldolgozó szolgáltatást, hogy építsenek biztonsági megoldásokat a termékeikbe annak érdekében, hogy megakadályozzák a nem EU-s kormányok számára az EU-s adatok illegális elérését.

A fogyasztói és üzleti EU-s, generált adatok kapcsán a Data Act a múlt héten vázolt fel jogokat és kötelezettségeket, így igaznak bizonyultak azok a hírek, amelyek szerint szigorítanák az adatátviteleket. A digitális célok eléréséhez az amerikai tech óriások erejét is meg kívánják törni a törvénytervezetekkel.

Az EU versenyjogi biztosa szerint tisztességesebb környezetre van szükség az adatok által létrehozott érték elosztásában, hiszen egyre több olyan terméket veszünk (okosórák, autók, stb.), amik adatokat generálnak, mindezt pedig alapvetően az eszközök gyártói birtokolják és használják.

A Data Act többek között a felhős és edge szolgáltatások esetében a riválisok közötti váltást is könnyítené, az adatokat pedig szektorok között is felhasználhatóvá tenné. Az összekapcsolt eszközök által generált adatokat a felhasználók is elérhetik majd, és megoszthatják más cégekkel is. Vészhelyzetek, katasztrófák esetében a cégeket bizonyos adatok kiadására kötelezik majd a kormányzatok. Minderre először persze az EU-s kormányzatoknak és törvényhozóknak kell rábólintaniuk.

Azóta történt

Előzmények