Hatalmas inflációs nyomás alatt a Tesla és a SpaceX

Elon Musk a cégeit érintő nehézségekről beszélt, a Twitteren pedig párbajra hívta az orosz elnököt.

Elon Musk az elmúlt napokban ismét olyan bejegyzéseket tett közzé a Twitteren, amelyekkel sokak figyelmét felkeltette.

Musk szerint a Tesla és a SpaceX egyaránt nagyon komoly inflációs nyomás alá kerültek a nyersanyagok árainak emelkedése és a logisztikai nehézségek miatt. Jelezte azt is, hogy a cégei nincsenek egyedül, és egy olyan cikket is megosztott, amely szerint a jelenlegi nemzetközi konfliktus 2008 óta nem látott magasságokba lökte az árakat.

Az elmúlt hetekben gyakorlatilag nem volt olyan alapanyag, amelynek az ára ne drágult volna jelentősen, a készletei vagy termelése ne csappant volna meg, vagy ne adódott volna azzal kapcsolatban ellátási probléma. Ez többek között az autóipart, a chipgyártást és az akkumulátorgyártást is súlyosan érinti, az elemzők pedig újra és újra hangoztatják, a számlát végül a fogyasztók fizetik majd meg. Erre példák a sorozatos áremelések is, a Tesla például egy héten belül kétszer is megemelte a fenti problémák miatt az autóinak vételárait.

Bajban az autóipar

A fenti problémák miatt egyre több szakértő jelzi, a teljes elektromos autós szektor kénytelen mindent újragondolni, főleg annak tükrében, hogy immáron az összes klasszikus autógyártó elkezdi az átállást. A globális chipválság okozta problémák után a mostani geopolitikai nehézségek, áremelések, ellátási gondok teljesen más, egyben sokkal nagyobb akadály elé állítják az ágazatokat, amelyek közül látványosan szenvedheti meg a következményeket például az autóipar.


[+]

A Tesla áremeléseivel párhuzamosan a Rivian jelezte, felére csökkenti a tervezett gyártási mennyiségét, a Toyota pedig ellátási gondok miatt csökkenti a gyártást – ugyanakkor napi szintűek az átmeneti leállásokról vagy csökkenő számokról szóló jelentések a többi márkánál is.

Elona Musk twitteres párbaja

Sokak kedélyét borzolta, amikor Elon Musk a fenti problémák és a nemzetközi feszültségek miatt végül több nyelvű üzenetében párbajra hívta az orosz elnököt. Később megerősítette ezen szándékát, és közölte, hajlandó csupán bal kézzel megküzdeni vele, pedig nem is balkezes.


[+]

Szópárbajba hamar bele is keveredett, a csecsen vezér online vitába szállt vele, több éles hangvételű üzenet mellett elnevezte például Elona Musknak is.

Musk nem kért a javasolt edzésformákból, szerinte úgy túlságosan nagy előnybe kerülne. Ezután közölte, hogy hajlandó bal kézzel küzdeni, a twitteres nevét pedig Elonára váltotta.

Azóta történt

Előzmények