Tovább mélyült a globális chipválság

A japán kormány összefogást sürget a Renesas tűzesete kapcsán, aminek hatására még tovább mélyült a globális chipválság.

A japán kormány arra kérte a gyártásfelszerelésekkel foglalkozó cégeket, hogy segítsenek az egyik legnagyobb chipgyártójának abban, hogy mielőbb teljes kapacitással termelhessen.

A chiphiány már hosszabb ideje megbénít hosszabb-rövidebb időre egyes autógyártókat, de mostanra gyakorlatilag minden elektronikai terméket gyártó céget érint.

Hirdetés

A globális chiphiányt még tovább súlyosbította, hogy a Renesas Electronics chipgyárában tűz ütött ki a múlt héten. A sérült gépek cseréje több hónapot vesz igénybe. Az autókhoz használt mikrokontrollerek 30 százaléka pedig ettől a gyártótól érkezett (globális szinten).

Az autógyártók közül a Hyundai-t alig érintette az eddigi hiány az előrelátó készletezés miatt, most viszont ez a vállalat is komoly gyártáskorlátozásra készül áprilistól, tudta meg a The Financial Times. A népszerű modellek gyártását valószínűleg nem érinti majd a helyzet.

A japán vezetés arra kérte a hazai és tengerentúli cégeket, biztosítsanak alkatrészeket és gépeket a Renesas számára.

A chipválság mértékét jól jelzi, hogy az alkatrészhiányok miatt az Intel a vártnál alacsonyabb éves nyereségre számít, továbbá a Qualcomm sem tudja tartani a lépést a kereslettel. Annak ellenére sem oldódott meg a helyzet, hogy Amerika, Japán és Németország is lépéseket tett a hiány enyhítése érdekében, amelyhez a világjárvány okozta trendek és a pánikfelvásárlás is hozzájárultak.

A cégek és a kormányzatok egyaránt hosszú távú túlélésre próbálnak berendezkedni a félvezetők piacán. A Reuters arra emlékeztet, hogy az Intel két új Arizonában építendő gyárra 20 milliárd dollárt költ, Amerika pedig hazavinné, amit csak tud, így a chipgyártást is.

A japán kormány támogatásával egy olyan program is elindult, amiben többek között a TSMC részvételével 2 nm-es chipek fejlesztését végzik. A TSMC kutatás-fejlesztési központot is létrehoz Japánban, miután Japán is fejlett chipeket szeretne gyártani a jövőben.

Azóta történt

Előzmények