Elon Musk AI-csatára készül, AI-gyárat nyitott az Amazon

Olyan AI-startupot tervez Elon Musk, ami az OpenAI riválisa lesz. Eközben az Amazon olyan felhős eszközökkel pörgeti fel az AI-versenyt, amelyekkel a Microsoft és a Google elleni versenyben kerülhet előrébb az AI-gyártásban. Közben kiderült: Musk elindítja a TruthGPT-t a Microsoft, az OpenAI és a Google ellen.

A Financial Times jelentése szerint Elon Musk azon dolgozik, hogy elindítson egy AI-startupot, amely az OpenAI (és a ChatGPT) riválisa lesz.

Ehhez állítólag olyan csapatot állít össze, amely AI-kutatókkal és -mérnökökkel van tele, és jelenleg is egyeztet a SpaceX és a Tesla befektetőivel arról, hogy tegyenek pénzt ebbe az új vállalkozásba.

A terv hetekkel azután derült ki, hogy Musk is felszólított mindenkit, állítsák le az AI-fejlesztéseket, mert az veszélyes az emberiségre.

Minden cég továbbra is gőzerővel építi a generatív AI-t a szolgáltatásokba, bár vannak fennakadások a hatóságok és kormányzatok miatt, az EU-t és az USA-t is zavarja ez a féktelen őrület.

Musk egyébként a jelentés szerint több ezer NVIDIA GPU-t szerzett az új projekthez, a múlt hónapban pedig egy X.AI Corp nevű céget is regisztrált. Azt nem tudni, hogy a kettőnek van-e köze egymáshoz. Musk egyébként maga is az OpenAI egyik társalapítója, a cég igazgatótanácsából 2018-ban távozott.

Az Amazon AI-gyára

Az Amazon sem tétlenkedik, a napokban olyan felhős eszközöket jelentett be, amelyekkel más cégeknek segít chatbotokat, képgeneráló szolgáltatásokat és egyéb AI-megoldásokat fejleszteni. A Microsoft és a Google is hatalmas piacnak tekinti ezt, vagyis, hogy felhőn keresztül más cégeknek adják el az AI-megoldásaik mögött rejlő technológiát. Ebbe a versenybe szállt be az Amazon is a saját technológiáival. Hasonló szolgáltatást egyébként az OpenAI is kínál.

Frissítés: Musk elindítja a TruthGPT-t a hazudozós OpenAI ellen

Elon Musk TruthGPT-nek nevezi a platformot, és a Microsoft, valamint a Google ellen szállna vele harcba. Azzal vádolja az OpenAI-t, hogy hazudni tanította az AI-t, a cég pedig zárttá és profitéhessé vált, amely a Microsoft szövetségese. Larry Page, a Google társalapítója is kapott Musk-kritikát: a Tesla első embere szerint Page nem veszi komolyan az AI-biztonságot. Egy interjúban Musk azt mondta, a TruthGPT megpróbálja majd megérteni az univerzum természetét. Lemaradásban van, de az emberekre nem lesz veszélyes, mondja Musk.

Azóta történt

Előzmények