Vizsga után lehessen jogosítvány nélkül is vezetni

Egy friss törvényjavaslat szerint az első jogosítványt szerző a sikeres vizsgát követően anélkül vezethet, hogy jogosítványát kézhez kapná.

Az épp folyó parlamenti vita során Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára elmondta, hogy az első jogosítványt szerző, az új vizsga kategóriát teljesítő vagy az orvosi alkalmasságot meghosszabbító polgár – valamennyi feltétel teljesítését követően – azonnal rendelkezhet vezetési jogosultsággal. Hozzátette: a vezetői engedély igénylése és gyártása automatikusan és illetékmentesen fog történni. Azt is kiemelte az államtitkár, hogy olyan videotechnikát alkalmaznak majd, amely lehetővé teszi, hogy az eljárás során az ügyfél teljesen elektronikusan azonosítsa magát anélkül, hogy személyesen megjelenne a hatóság előtt, továbbá biztosítja az okmánykiadáshoz szükséges arcképfelvétel elkészítését is.

Az államtitkár kifejtette: lehetővé válik, hogy az első jogosítványt szerző a sikeres vizsgát követően anélkül vezessen, hogy jogosítványát kézhez kapná, illetve úgy kaphatja meg az okmányt, hogy nem lesz szüksége arra, hogy a hatóságnál megjelenjen.

A fenti javaslat csak a sok közül, melyek célja, hogy az elektronizálását bővítse, illetve egyszerűsítse a jelenlegi eljárásokat. Az államtitkár például közölte, hogy az újszülöttek okmányaival kapcsolatos változtatásokról azt kell tudni, hogy a Magyarországon intézeti környezetben született, egyértelmű jogi státuszú újszülötteknek – akiknek az anyakönyvezését az egészségügyi szolgáltató kezdeményezi – hivatalból állítják ki a születési anyakönyvi kivonatot, a személyazonosító igazolványt, a lakcím- és a TAJ-kártyát. Ezeket az okmányokat egy csomagban kézbesítik majd.

Pogácsás Tibor kitért arra, hivatalból indulhat meg a jövőben az alanyi jogon járó családtámogatási ellátások, a nevelési ellátás és az anyasági támogatás igénylése az adatok elektronikus továbbításával. Elmondta azt is, a születési névtől, egyéb viselt névtől eltérő, a házasságkötés során választott házassági név miatti okmánycserék automatikusan valósulhatnak meg. Hozzátette: házasságkötéskor történt névváltozáskor hivatalból állíthatják ki a személyazonosító igazolványt, valamint a lakcímkártyát, a hatóságok ugyancsak hivatalból intézkednek az új adóigazolvány, a TAJ-kártya, a vezetői és forgalmi engedély, a törzskönyv és az útlevél kiállításáról is.

A halálesetek bejelentésekor az anyakönyvezéshez kapcsolódó eljárások egy részét elektronizálják – számolt be az államtitkár. Elmondta, hogy a javaslat előírja a halottvizsgálati bizonyítvány továbbításával kapcsolatos feladatok elektronizálását, illetve az automatikus adattovábbítást az érintett szakrendszerek között. Új szolgáltatásként beszélt arról, hogy az állampolgár nyilatkozhat arról, hogy halála esetén mely szolgáltatókat lehet elektronikusan értesíteni halála tényéről, idejéről. Kitért arra, hogy az arcképelemző és a rendőrségi törvényt kell módosítani ahhoz, hogy az igazoltatottról fényképet készíthessenek, majd azt online azonnal összehasonlíthassák az arcképtárban tárolt felvételekkel.

Azóta történt

Előzmények