Hirdetés

A könyvelők is aggódnak a koronavírus miatt

A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete szerintük halaszthatatlan fejlesztésre figyelmeztet.

A koronavírus miatt (is) fejleszteni kell az AVDH szolgáltatást, hogy ne kelljen papíralapú aláírással postára menni – írják a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE) friss közleményében.

A közlemény szerint a koronavírus miatt felértékelődtek azok az állami elektronikus szolgáltatások, amelyek elősegíthetik, hogy ne kelljen elhagyni az otthonunkat, de ne is álljon meg az ügyintézés. Ilyen szolgáltatás az iratok hitelesítésére, elektronikus aláírására szolgáló AVDH is. Az AVDH (Azonosításra Visszavezetett Dokumentum Hitelesítés) az EU előírásai alapján, 2016 óta létezik, azóta nem terjedt el széles körben, mert elavult, és a funkcióját nem jól tölti be – fogalmaznak.

Ezért az MKOE 10 pontos javaslattal fordul a Belügyminisztériumhoz, mint a fejlesztő NISZ Zrt.-t felügyelő állami szervhez. A javaslatcsomagban az ASICE állomány, a meghatalmazo.pdf hiányossága és biztonsági rést teremtő jellege, a hitelesített fájl riasztó átnevezése is szerepel. Az MKOE javaslatot tett a szolgáltatás közösségi oldalakon való népszerűsítésére is.

Az MKOE bízik abban, hogy a néhány óra fejlesztést igénylő feladat a Belügyminisztérium részéről kezdeményezhető és elvégezhető lesz a következő napokban, és indoklásként felhozzák, hogy sajnos a koronavírus miatt a személyes kapcsolattartás, a tömegközlekedés, vagy a posták igénybevétele a jól megszokott papíralapú kommunikáció érdekében egyáltalán nem lesz kívánatos a következő hetekben, hónapokban.

  • Kapcsolódó cégek:

Előzmények