Doménbiznisz 2008: a millió dolláros S betű

Hirdetés

Az internetes címekért – pontosabban a felhasználók által látható és megjegyezhető alfanumerikus tartománynevekért, melyek csupán címkék, hogy ne hosszú számsorokat kelljen megjegyeznünk – természetesen a kezdetektől fogva nagy harc folyik, hiszen az egyszerű, lényegre törő, könnyen megjegyezhető címek hatalmas kereskedelmi értékkel rendelkeznek. Így aztán az olyan címekért, melyek tematikusan lefednek egy területet (mobil.com, pc.com, sex.com) vérre menő harcok folytak, folynak, s az ügyes jövőbelátók előre megvesznek most még érdektelen, néhány ezer forintba kerülő, ám később dollár milliókat érő címeket.

E hajszának egy különleges stációjáról írt ma Reuters, amikor arról számoltak be, hogy egy brit utazási vállalkozás 1,1 millió US dollárnak megfelelő összeget fizetett azért, hogy a már tulajdonában lévő cruise.co.uk mellé megszerezze az ettől csak egyetlen betűvel eltérő cruises.co.uk címet, s ez az összeg majdnem duplája annak az árnak, amelyet e tartományban tavaly ősszel rekordárként kifizettek.

Seamus Conlon, az utazási iroda vezetője az új címet egy német vállalkozástól vette meg, s ő úgy véli, hogy a mind élesebb online piaci versenyben ez az apró eltérés is nagy összegeket jelenthet, mivel tapasztalataik szerint a „cruises” szót a Google keresője sokkal jobban szereti, előbbre sorolja, mint a „cruise”-t. Egyetlen céljuk volt: az adott keresésre az ő oldalukat dobja ki a kereső az első helyen.

A doménért kifizetett összeg most a listavezető Nagy-Britanniában, ám az élmezőnybe ezzel még nehéz bekerülni, hiszen a nyilvános adatok szerint is számtalan egymillió dollárt meghaladó üzlet jött már létre: például a sex.com 2005-ben 12 millió dollárért, a porn.com pedig 9,5 millió dollárért kelt el – írja a Reuters.

Azóta történt

  • Falusi doménbiznisz

    Szár község jó pénzért átadná a neki alanyi jogon járó internetes címet. Még egyszer: Szár a falu neve.

  • Folyik a versenyfutás az ázsiai internetes címekért

    Február 20. óta bárki benyújthatja az igényét egy .asia végződésű doménre; eddig körülbelül 300 ezer kérelem érkezett.

  • Pizza 2,6 millió dollárért

    Közel másfél évtizedig lappangott a pizza.com a tulajdonosánál, aki most csinos összegért adott túl rajta.

  • Kié az Ön URL-je?

    Hát ki másé, mint a Google-é. Nézze meg, hogy hány és milyen webcímeket birtokol a keresőcég!

Előzmények