Kié az Ön URL-je?

Hirdetés

A Pingdom.com szerkesztői ráakadtak azoknak a webcímeknek a listájára, amely a Google által birtokolt doméneket tartalmazza, s ráérő idejükben végigbogarászták az összességben több mint háromezer tételt, s kiszemezgették a legfurább, legérdekesebb neveket.

A Google (és a többi, komoly branddel, vagyis értéket jelentő márkanévvel rendelkező vállalat) több okokból is halmozza a birtokában lévő doménneveket. Egyrészt bejegyeztetik azokat, amelyek roppant hasonlóak az eredeti névhez, hogy az adidas-abidas típusú visszaéléseket megakadályozzák. De megveszik azokat a neveket is, amelyek a gyakori elgépelés miatt kerülhetnek a keresőkbe vagy a böngészők címsorába (pl. Googel, Gogle stb.). S harmadszor, megvásárolják azokat is, amelyek nem közvetlenül a fő márkanévvel kapcsolatosak, hanem a vállalat egyéb, ám szintén brandnek számító termékeivel, illetve tervezett termékeivel hozhatók összefüggésbe (pl. az Earth, a Google Earth miatt). De hogy akadhatnak egyéb, talán soha fel deríthető szempontok is, azt a Google doménlistája bizonyítja.

Google_domain

Nehéz ugyanis magyarázatot találni arra, hogy a 30dayfitness.com vagy az essentialmommy.com nevekkel vajon mi a célja a keresőcégnek. De hasonlóan érthetetlen a címben emlegetett, csak magyarul értelmes az-on-url-je.com bejegyzése is. Talán a goooooooooooooooooooooooooooogle.com védelme – nehezen, de – felfogható lenne, de akkor a pl. a gooooogle.com-ot és a goooooogle.com-ot stb. miért nem?

A googleauction.com, a googlelovers.com, a googlecasinogames.com talán még elmennek, ki tudja, egyszer a vállalatbirodalom talán szélesíti majd működési körét. Sőt, a következők igen nagy ambíciókról tanúskodnak: googlereligion.com, googlefaith.com.

Ezek a nevek talán a jövő gazdasági lépéseit sejtetik: googletimewarner.com, ebay-google.com, googlewarnerbros.com.

A márkanév egyértelmű védelmének, a lejáratástól való megóvásnak tűnnek a szexuális tartalmúak megvásárlása: fuckengoogle.com, gmailblows.com, gmailsucks.com, googlemotherfucker.com, googlepoo.com, googlesucks.com. – írtam elsőre, de a hír topikjában felvilágosítottak, hogy ezek a nevek úgy kerülnek a Google-hoz, hogy bizonyos tréfás kedvű doméntulajdonosoktól a cég perrel megszerzi őket.

Azóta történt

  • A legveszélyesebb honlapok

    A McAfee felmérése majdnem 10 millió weboldal vizsgálatán alapul.

Előzmények