Csajozzál/pasizzál arcfelismerő szoftverrel!

(Webérték) Az ActiveSymbols egy új technológiáját teszteli most a netes felhasználókon: olyan szolgáltatást kínálnak, mely arcfelismerő szoftvert használ arra, hogy az ismerkedni vágyók az arc alapján keressenek maguknak jövendőbeli társat (vagy csak úgy…)

Az Eyealike nevű párkeresőoldal (van demója is) az ActiveSymbols szoftverét felhasználva több lehetőséget is kínál a kedvelt arctípus megtalálására. Lehet egyszerűen csak egy imádott sztár képére kattintva megkeresni a hozzá hasonló típusú sztárokat (na persze, minek?). De amitől sikere lehet az oldalnak: ha odavagyok Monica Bellucciért (lányoknál mondjuk Brad Pittért – oh, itt Angelina Jolie-t kellett volna írnom…), akkor az ő paramétereit megadva (vagyis az egyik fotójára rákattintva) kilistázhatom az adatbázisban található összes olyan fényképpel rendelkező személyt, akik hasonlóan néznek ki, mint ő (legalábbis a szoftver szerint). A tájékoztató szerint a Match.com és az AmericanSingles.com adatbázisával induló oldal körülbelül 300 ezer képet tartalmaz. Mindezek mellett van itt minden olyan kellék, ami egy társkereső oldal elengedhetetlen tartozéka: lehet e-mailt írni a kiválaszott(ak)nak, roppant bő profilt készíthetünk magunkról stb.


Monica Belluccik(?)

A felhasznált algoritmus (Eyealike Visual Search – VS) nagyon sok attribútumot számon tart: hajszín, bőrszínt, az arc alakja, szemszín, a haj hossza stb. Ügyi lehetőség, hogy a feltöltött fotóinkat összevethetjük a sztárokéval, és aztán jöhet a kombinálás…

Greg Heuss, az ActiveSymbols elnöke a bemutató kapcsán elmondta, hogy egy igen komoly szoftverfejlesztésről van szó, mely kipróbálásának és tesztelésének játékos, ám hasznos formája ez a randioldal, ám távlati terveik ennél sokkal messzebb mutatnak, de ezek után csak arra utalt, hogy például az egyes áruk keresésénél nagy karrierje lehet az ilyen képes keresőknek, mivel nem a márka, hanem a külső alapján adják a találatot. A próbafolyamat következő lépéseként egy olyan rendszer is elindul majd, mely a neten azonosítani tudja majd a szerzői jog által védett képeket és videókat (Eyealike Video Copyright Surveillance).

Linda Shapiro, Washingtoni Egyetem számítástechnikai tanára viszont egy másik lehetséges előnyt emelt ki: nem kell a netre felkerült képeket címkézni, kulcsszavakkal ellátni, ha egy jól működő program azonosítani tudja majd a képi megjelenítést.

Azóta történt

Előzmények