Képelemző szoftver készül az internetes tartalmak címkézésére

Az interneten fellelhető digitális adatok mintegy hetven százalékát a képek vagy videofelvételek teszik ki, s ez a becslések szerint körülbelül 15 milliárd vizuális tartalmú fájlt jelent. A hagyományos keresőgépek ezeknek a fájloknak a tartalmát indirekt módon indexelik, a manuálisan hozzájuk rendelt leíró adatok alapján. Hamarosan eljöhet azonban az automatizált képelemzés kora, ugyanis egy brit vállalkozás, a cambridge-i Imense egy olyan képkereső rendszer kifejlesztésén dolgozik, mely képes önállóan értelmezni az interneten fellelhető képek vizuális tartalmát, szükségtelenné téve a digitális képek „kézi felcímkézését”. A cég jelenleg egy részecskefizikai gridhálózat segítségével teszteli szoftverének prototípusát, mely több millió kép tartalmi elemzésére képes egyidejűleg – adta hírül az InfoPark Zrt. innovációs hírlevele az STFC közleménye nyomán.

A húsz brit egyetem és kutatóintézet által fenntartott GridPP gridhálózat mintegy 8000 számítógépet kapcsol össze és eredetileg az a feladata, hogy az Európa legnagyobb részecskegyorsítójából, a Nagy Hardon Részecske-ütköztetőből érkező több petabájtnyi nagyságrendű adatokat elemezze. Az infrastruktúra számítási kapacitását emellett egyéb tudományterületek, így többek közt geofizika és biológia is kiaknázzák.


Mióta az Imense a brit Tudományos és Technológiai Facilitások Tanácsa (STFC) tudástranszfer programjának keretében elkezdhette használni a GridPP infrastruktúráját keresőrendszerének tesztelésére, a befektetői érdeklődés is megnövekedett irányában. A közelmúltban egy beruházó több mint 500 ezer angol fontot (körülbelül 188 millió forintot) fektetett a cégbe, ami vezetőinek reményei szerint elég lesz ahhoz, hogy termékük hónapokon belül a piacra kerüljön. A szoftver kereskedelmi változatát a fejlesztők a részecskefizika területén alkalmazott nyílt forráskódú grid technológiákra szeretnék alapozni.

Azóta történt

Előzmények