Egy hazai fejlesztésű AI a legjobb arcfelismerő

Noha az arc feltérképezésén alapuló személyiségelemzés nem éppen újkeletű „találmány”, számítástechnikai eszközháttérrel – kereskedelmi változatban legalábbis – mindeddig senki nem prezentált olyan részletes és pontos elemzőrendszert, mint amit ma mutatott be a sajtó képviselőinek a FaceReading Kft. A magyar fejlesztésű, fejlett mesterséges intelligenciára épülő technológia a legkülönfélébb alkalmazási területeken használható, a humánerőforrás-menedzsmenttől kezdve a biztonságtechnikáig, célja viszont nem az azonnali megbélyegzés, hanem az emberi szubjektum kizárása. A számítógépnek ugyanis nincsenek érzelmei, így nincsenek előítéletei valamint szociális berögződései sem – mondta el az újságíróknak Nagy Judit, a cég egyik ügyvezetője.

A technológia két kulcsfontosságú komponensből; egy képrögzítőből (lényegében egy webkamera), továbbá egy a számítógépen futó alkalmazásból épül fel. A FaceReading nemcsak az alapvető arcvonásokat elemezve állapítja meg a pszichológus, a HR-es vagy éppen a biztonságtechnikai szakember munkáját segítő téziseket, hanem képes folyamatosan reagálni a különböző hangulatváltozásokra. A sajtótájékoztatón élőben is demózott rendszer hatékonyságát jól jelzi, hogy szélsőséges fényviszonyok vagy zavaró háttér mellett, mozgó kamera vagy alany esetén is képes volt lekövetni az arc jellegzetes, kijelölt pontjait.

A FaceReading további, nevétől eltérő alkalmazási területekkel is rendelkezik, a rendszer ugyanis az arcon kívül más alakzatok, tárgyak (például tilosban járó, rendszámuk alapján nem, vagy tévesen azonosítható gépjárművek) felismerésére is megtanítható.

Azóta történt

Előzmények