Új zenei keresőszolgáltatás: amit csak akarsz, meghallgathatod

Egy új, speciális böngésző azoknak segíthet sokat, akik egy meghatározott előadótól egy konkrét dalt, zenét szeretnének gyorsan megtalálni és meghallgatni. A Songza elképesztően egyszerűen és gyorsan működik: a keresőmezőbe az előadót, a szerzőt vagy a dal címét kell csak beírni, aztán a beágyazott lejátszóval már meg is lehet hallgatni a zenét – valójában egy ingyenes online wurlitzer.

A találati lista egyes elemeire kattintva több lehetőség is kínálkozik (letölteni nem lehet). Meghallgathatjuk a dalt azonnal, felvehetjük a saját playlistünkre, egy kattintásra megkapjuk a zene linkjét (amelyet meg is oszthatunk másokkal, de a be is ágyazhatjuk a saját weboldalunkra, blogunkba), emellett megnézhetjük a hozzá tartozó klipet a YouTube-on, valamint értékelhetjük is a felvétel minőségét. A Google-lel létrehozott kapcsolat lehetővé teszi azt is, hogy az adott dalról ismertetőt olvassunk, illetve online megvásárolhassuk a Google Products (korábban: Froogle) oldalán.

Az nem igazán világos, hogy honnan szerzik, hogyan gyűjtik a dalokat, de valószínűnek tűnik, hogy a YouTube az egyik legnagyobb (az egyetlen?) bázis, a rövid próba alatt nem találtam olyan zenét – legyen az Quimby, Sting vagy Mozart –, amelyhez ne lett volna video a YouTube-on. A honlapon szereplő ismertető szerint a vállalkozást Aza Raskin, a chicagói Humanized Inc. szoftvervállalat elnöke, az Apple Macintosh alapítójának, Jef Raskinnak a fia indította el november 8-án. S hogy mi ebben az üzlet? Feltehetően a Google-lel kötött megállapodás lehet a háttérben.

Azóta történt

Előzmények