A Chrome OS több mint bűn: hiba

Hirdetés


Richard Stallman

„Az ostobaságnál is rosszabb” – jelentette ki két évvel ezelőtt Richard Stallman, a Szabad Szoftver Alapítvány kezdeményezője, a GNU-projekt elindítója, amikor annak idején a felhőmegoldásokról (cloud computing) kérdezték. Hogy véleménye azóta sem változott, most megerősítette az újra csak a Guardian online kiadásának adott interjújában, amikor indulatosan nyilatkozott a Google nagyszabású tervéről, a Chrome OS-ről. Stallman véleménye szerint egy ilyen, a felhőre épített operációs rendszert működtető technológiai megoldás roppant káros, mivel a felhasználók végleg elveszítik az ellenőrzés lehetőségét saját adataik felett.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, a Chrome OS idei ünnepi szezonra tervezett hivatalos piaci bevezetését elhalasztották a jövő év első felére, de egy tesztakciót már elindítottak. A Google úttörő operációs rendszerének a lényege, hogy – bár bizonyos alkalmazások offline is futnak – böngésző-, illetve internetalapú, vagyis a feladatok többségét, valamint az adattárolást a cég szerverei végzik el.

Éppen e terminál típusú megoldást kárhoztatja Stallman, aki szerint akkor, ha nem a felhasználó gépén tárolódik a számára fontos adat, az adott személy a szolgáltatást biztosító cég kiszolgáltatottjává válik. S mondja ezt úgy, hogy a Chrome OS éppen a GNU/Linux egy változatára épül. Az amerikai szoftvermérnök példaként azt említi meg többek között, hogy az USA-ban a rendőrség csak bírósági határozat birtokában kutathatja át egy polgár számítógépét, ám ha az illető a „felhőben” tárolja fájljait, akkor azt már nem védi ilyen jog, a nyomozók akkor is megnézhetik őket, ha személyre szóló házkutatási parancsuk nincs, elegendő a szervereket biztosító cégre szóló engedély, esetleg még az sem elvárás.

Stallman a felhő körüli felhajtást, a cloud népszerűsítését marketingtrükknek tartja, és az általa kerülendőnek bélyegzett „könnyelmű számítástechnikai” attitűd erősödését véli látni. Ebben az érvelésben nem kerüli az összeesküvés-elméletre hajazó indoklást sem, amikor úgy látja, hogy az Egyesült Államok kormányzatának elemi érdeke és törekvése, hogy állampolgárai mind több adatot tároljanak olyan helyeken, ahol a hivatalok könnyedén hozzájuk férnek (példaként említi a Wikileaks esetét, amikor az Amazon nyilvánvalóan politikai szempontok miatt mondta fel a kiszivárogtató portál tartalmainak tárolását).

Azóta történt

  • Hamarosan elkészülhet a Chrome OS

    A fejlesztők hozzájutottak az első stabil kiadáshoz. Talán egy hónap múlva hivatalosan is leleplezik a rendszert.

  • Jóval erősebb lehet az új Chromebook

    Egy nyílt forráskódú projekt árulkodik a Google terveiről: jelentősen nagyobb teljesítményű processzor kerülhet a gépekbe.

Előzmények