Jóval erősebb lehet az új Chromebook

Nem túl acélos a Google első generációs Chromebookjainak teljesítménye. A Chrome OS-t futtató noteszgépek jelenleg Intel Atom processzorra épülnek, így a hardver lóereje szempontjából a netbookokkal vannak egy szinten, ami nem túl hízelgő, a Flash-nehéz weboldalak és a YouTube HD-videói megizzasztják a vasat. A helyzet azonban hamarosan változhat.

Régóta pletykál arról a szaksajtó, hogy a Google erősebb processzorral képzeli el a Chromebook új generációját, a teljesítményt ugyanis sok kritika érte. Most egy közvetett bizonyíték megerősíteni látszik ezt a hírt: a vállalat az eredetileg LinuxBIOS-ként elindított, újabban coreboot néven futó nyílt forráskódú projekthez jelentős mennyiségű kóddal járult hozzá nemrég. Ez egy olyan minimalista, „könnyű” bootkörnyezet, amelyet az elavult BIOS egy lehetséges utódjaként a modern 32 és 64 bites operációs rendszerek gyors elindítására találtak ki, hasonlóan az Intel-alapú Mac számítógépeken és az újabb PC-ken használt Unified Extensible Firmware Interface-hez (UEFI).

A Samsung első generációs Chromebookja
A Samsung első generációs Chromebookja

A Google által írt kódrészletekhez fűzött kommentárból kiderül: a vállalat a coreboot használatával tervezi tovább gyorsítani a Chrome OS amúgy sem lassú betöltődési idejét. Mint fogalmaztak: „A Chrome OS szupergyorsan és biztonságosan bootolható a coreboottal.”

A kód árulkodik az újabb generációs Chromebook várható hardverspecifikációjáról: a Google az Intel Cougar Point és Panther Point vezérlőhidak, illetve a Turbo Boost technológia támogatásával bővítette a corebootot. Ezek a lapkák a chipgyártó Sandy Bridge és várhatóan e hónap végén megjelenő Ivy Bridge processzorai mellett használhatók, ami alapján joggal feltételezhető, hogy ilyen Core CPU-k kerülnek majd az új Chromebookba.

Azóta történt

Előzmények

  • A Chrome OS több mint bűn: hiba

    A számítástechnika egyik élő legendája évek óta harcol a cloud computing ellen, és a hamarosan megjelenő felhőalapú operációs rendszer merev ellenzője.