Bemutatták az első Chrome OS laptopot

A Google tegnap egy nagyszabású sajtókonferencián ismertette böngészőalapú operációs rendszere, a Chrome OS piaci bevezetésére vonatkozó terveit. Mint kiderült: a rendszer – ahogy azt korábban már sejtették – nem készül el az idén, csak 2011 első félévére lesz bevetésre kész. Készen van viszont az első referencianotebook, melyet a vállalat kifejezetten a Chrome OS igényeihez szabva tervezett: ebből most több ezret osztanak ki az Egyesült Államokban fejlesztőknek, iskoláknak, cégeknek és azoknak a felhasználóknak, akik jelentkeznek a tesztprogramba (és jut nekik a limitált példányszámban elérhető készülékből). A Google alkalmazottai már használják a gépet, de a cég „független” visszajelzéseket is vár, ezért indította most el a korlátozott publikus tesztet.

A króm egyik izotópja után Cr-48-nak elkeresztelt notebook fekete színű, sem matrica, sem logó, sem márkajelzés nem látható rajta. Minden részletet a hardverről egyelőre nem árultak el, de az kiderült, hogy teljes méretű (ám funkcióbillentyűket és Caps Lockot nem tartalmazó) billentyűzet, 802.11n wifivezérlő, beépített 3G-vezérlő, nagy méretű touchpad, webkamera és flashalapú háttértár található benne. Kijelzőjének átlója 12,1 hüvelyk, és egy akkumulátortöltéssel több mint 8 órán át működik. A gépben feltehetően Intel processzor található, ahogy az első Chrome OS alapú, a jövő év első felében piacra dobni tervezett Acer és Samsung gépekben.

Mivel az operációs rendszer lényege, hogy webes alkalmazásokat használ, az internetkapcsolat elengedhetetlen – noha az alkalmazások egy része offline is fut. Ezért kerül majd minden gépre a wifi- mellé 3G-vezérlő is, hogy a felhasználók folyamatos netelérése biztosítva legyen. Az Egyesült Államokban a Verizon a Google mobilinternetet biztosító partnere a Chrome OS esetében, a referenciagépben ennek az operátornak a kártyája található.

A netre tervezve

A Google szerint az operációs rendszer villámgyors: a kezdeti konfiguráció nagyjából egy perc alatt elvégezhető, és a rendszer a gép bekapcsolása után tíz másodperccel már használható. A felhőalapú megoldásnak köszönhetően a felhasználónév és jelszó megadása után mindenki a saját alkalmazásait, könyvjelzőit, és egyéb böngészőbeállításait látja majd, ezeket a Chrome OS szinkronizálja a user által használt különféle számítógépek és eszközök között.

A rendszer a vállalat szerint rendkívül biztonságos. A notebookokban hardveres biztonsági chip található, minden felhasználói adat titkosítva van és maga az OS egy csak olvasható memóriaterületen fut. Minden induláskor ellenőrzi, hogy belenyúltak-e a kódjába, és ha igen, az interneten keresztül helyreállítja magát. Ugyancsak a biztonságot szolgálja, hogy a rendszer alapját adó alkalmazásban, a Chrome böngészőben az egyes lapok külön sandboxban futnak.

A Chrome OS-hez kapcsolódóan a Google tegnap bejelentette Chrome alkalmazásbolt, a Chrome Web Store elindítását. Ebben egyelőre körülbelül 500 app érhető el, de a cég ezek gyors gyarapodásával számol. Egyelőre a szolgáltatás csak az Egyesült Államokból használható, de jövőre ki fogják terjeszteni a támogatott országok körét – közölték.

A cég azt is világossá tette, hogy nemcsak notebookok fogják majd használni a Chrome OS-t, hiszen az a legkülönfélébb méretű és formájú eszközökön is fut.

Azóta történt

Előzmények

  • Mégsem lesz idén Chrome OS?

    A Google vezérigazgatója szerint az új operációs rendszer csak hónapok múlva készül el, és elsősorban billentyűzettel rendelkező készülékekhez való.

  • A Google beperelte az amerikai kormányt

    A cég szerint a szövetségi minisztériumi e-mailrendszer korszerűsítésére kiírt pályázaton indokolatlanul részesítik előnyben a Microsoftot.

  • Heteken belül elkészül a Chrome OS

    A Google némi nógatásra elárulta: várhatóan még az idén megjelennek az új rendszert használó első készülékek.