Hamarosan elkészülhet a Chrome OS

Hirdetés

Chrome-logóA Google a múlt héten létrehozta a Chrome OS stabil csatornáját, melyen meg is jelent az operációs rendszer kódjának első, e kategóriába sorolt verziója. E fejlemény alapján joggal feltételezhető, hogy a rendszer közel áll a megjelenéshez, blogokon és a szaksajtóban többen felvetették, hogy a hivatalos bemutatóra megfelelő alkalom lehetne a május második hetében San Franciscóban megrendezendő Google I/O fejlesztői konferencia.

A Chrome OS tesztverzióit a hozzá mellékelt referenciahardveren néhány ezer fejlesztő már kipróbálhatta tavaly december óta. A króm egyik izotópja után Cr-48-nak elkeresztelt, fekete Chrome-notebookban 802.11n wifivezérlő, beépített 3G-vezérlő, nagy méretű touchpad, webkamera és flashalapú háttértár található. Mivel az operációs rendszer lényege, hogy webes alkalmazásokat használ, az internetkapcsolat elengedhetetlen – noha az alkalmazások egy része offline is fut –, ezért került a gépbe a wifi mellé 3G is.

A Google egyelőre nem erősítette meg, de nem is cáfolta, hogy május közepén lenne várható az operációs rendszer bemutatkozása. Korábban a cég azt ígérte, hogy – többszöri halasztást követően – 2011 derekára fog elkészülni a Chrome OS. A nagyobb gyártók közül az Acerről és a Samsungról tudható biztosan, hogy készül olyan notebookokkal, melyek e platformra épülnek.

A 2009 novemberében beharangozott Chrome OS fejlesztése lassan halad. A rendszer esélyeit rontja, hogy az időközben megjelent tabletek miatt a notebookok veszítettek vonzerejükből a vásárlók szemében, a termékek iránti kereslet csökken.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

  • A Chrome OS több mint bűn: hiba

    A számítástechnika egyik élő legendája évek óta harcol a cloud computing ellen, és a hamarosan megjelenő felhőalapú operációs rendszer merev ellenzője.

  • Mégsem lesz idén Chrome OS?

    A Google vezérigazgatója szerint az új operációs rendszer csak hónapok múlva készül el, és elsősorban billentyűzettel rendelkező készülékekhez való.