A felhőszolgáltatások révén a következő évtized végére akár közmű is lehet az IT

Bár a folyamatnak még nagyon az elején tartunk, mégis megmozdult egy piaci szegmens: egy éven belül megtöbbszörözi számítástechnikai felhőszolgáltatásai felhasználóinak számát az évi másfél milliárd forintos forgalmat bonyolító BCSS Kft., valamint a tavalyi 600 millió forintos árbevételét idén kétszámjegyű növekedéssel gyarapító Proserver Kft. is megduplázza a szolgáltatásként üzemeltetett virtuális gépeinek számát az idei esztendőben. Ezeknél a viszonylag kis cégeknél és ügyfeleiknél a nemrég Magyarországon még az elmélet szintjén emlegetett cloud computing gyors térnyerését a Fujitsu Technology Solutions Kft. üzleti konstrukciója alapozta meg.

A válság időszakában a magyar gazdaság legtöbb szereplőjének nem áll rendelkezésére elegendő forrás informatikai rendszerük színvonalának szinten tartására a hagyományos módon. A megoldást talán az infrastruktúra beruházások költségét minimalizáló és a működési kiadásokat csaknem megfelező felhőalapú szolgáltatások igénybevétele jelentheti. Strausz János, a BCSS ügyvezető igazgatóhelyettese ezt cége tapasztalata alapján úgy illusztrálta, hogy a Fujitsu technológiájának köszönhetően egy évi 100 millió forintos árbevételű magyar termelő vállalatot már 100 ezer forint havi szolgáltatási díj megfizetésével olyan infrastruktúrához juttatnak, amelyen futtathatók a vállalatirányítási rendszerek vagy más meglévő alkalmazások. Bár a felhő-alapú szolgáltatás nyújtását a vállalat csak az idén nyáron kezdte el, az azt igénybe vevő kkv-k száma az év végére eléri a tízet, a felhasználószám pedig egy éven belül a jelenleginek a tízszeresére növekedhet. A cég egyik referenciamunkája idén a Photo hall 50 üzletének és 200 franchise-partnerének felhőbe vitele volt.

A felhőalapú számítástechnikában Magyarországon is lát számottevő üzleti lehetőségeket a Fujitsu európai részlege. dr. Réger József technológiai vezérigazgató-helyettes szerint kevesebb, mint öt éven belül megszűnhetnek a klasszikus, azaz az installált és hálózatba kapcsolt számítástechnikai munkahelyek. Teret nyernek a központilag menedzselt eszközök, például a zéró kliensek. Ezek virtualizált környezetben működnek, nincs szükségük processzorokra és merev lemezekre, sem integrált tároló és szoftver rendszerekre: a munkavállalóknak csak a központi adatbankban tárolt saját adataikra lesz szükségük. Mindez csökkenti az adminisztrációs költségeket, mivel az IT részlegnek nem kell egyenként menedzselnie a gépeket. A Fujitsu Technology Solutions, amellett hogy elsősorban az adatközpontokra koncentrál a cloud computing területén, már intenzíven fejleszti a technológiához szükséges biztonsági megoldásokat is, példaként az adatok bitszinten történő titkosítását és a titkosított adatok illetve a kulcsok elkülönített szervereken történő tárolását említette dr. Réger. Azt is megfogalmazta, hogy az Európai Unió országainak minél előbb megállapodásra kell jutniuk egymással a szabályozás kérdésében, mert a nemzeti előírások eltérése hátrányt jelenthet Európának a globális versenyben.

Azóta történt

Előzmények