Piszok sok pénzt rak az IoT hálózatba a China Mobile

A magyar költségvetés közel tizedét költik el két év alatt az infrastruktúra fejlesztésére, 400 ezer új torony és 1,1 millió antenna létesítése történik meg.

1538 milliárd forintnak megfelelő kínai jüant irányzott elő a China Mobile a NB-IoT (Narrow Band IoT) infrastruktúra fejlesztésére a következő két évben. A Magyarország költségvetésének tizedét kitevő fejlesztés elsősorban bázisállomások telepítését és az IoT maghálózat kiépítését jelenti.

Hirdetés

A mértéket jól mutatja, hogy az összeg negyedét költi el idén a társaság, ebből 145 ezer NB-IoT állomás létesül majd. A vállalat 1,1 millió NB-IoT antennát állít hadrendbe, ezek egy része a 900MHz-es fekrenvenciasávban működik majd, de lesznek kétsávos egységek is, melyek az 1800MHz-es frekvenciát is támogatják.

A kiemelkedően nagyléptékű beruházás annak fényében mégsem meglepő, hogy a 2017-es sanghaji MWC-n a vállalat azt vállalta, 346 kínai városba viszi el az IoT hálózatot és 200 millióra növeli az IoT eszközök számát 2017 végéig.

Az NB-IoT egyébként leginkább okos mérőknél használt technológia, a víz és gázmérők ugyanis legtöbbször nincsenek elektromos hálózatra csatlakoztatva, ráadásul sokszor a föld alá kerülnek, ahol a hagyományos mobil kapcsolat már nem megfelelő. Az NB-IoT eszközök jelentős része elemmel működtethető. Emellett a közvilágításban, a parkolóhely-figyelésben és az okos kukáknál is használják a technológiát. Kínáról lévén szó meg kell említeni a szállítás és logisztika területét is, a konténerek és raklapok követésére is kiválóan alkalmas az NB-IoT.

Azóta történt

Előzmények

  • Fujitsu blog: IoT platform vállalatoknak

    A japán vállalat azon kevesek közé tartozik, aki teljes, végponttól végpontig terjedő IoT megoldást kínál ügyfeleinek.