Ígéretes magyar fejlesztés robbanthat az okos otthonok piacán

Az egy éve bemutatott Chameleon Smart Home egy alaprendszer, mely kommunikációs szolgáltatása révén keretet ad a különböző gyártóktól származó termékek működtetésének összehangolására.

A fejlesztés motivációjaként a vállalkozás felhívja arra a figyelmet, hogy egyre több okos eszközt használunk ma már a lakásokban és az irodákban: nem ritkaság az okosmosógép, az önműködő világítási rendszer, árnyékolás és fűtés, az ujjlenyomat-olvasóval nyitható kapu vagy a távolról működtethető biztonsági rendszer.

A Chameleon Smart Home tulajdonosa, Szarvas Péter ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy ma az okos otthonok úgy működnek, mint ha nem tudnánk a telefon szoftverét frissíteni: kiválasztunk egy gyártót, megvesszük az eszközeit, és várjuk, hogy a cég szépen frissítse a szoftvert hozzá, mert a rendszer egy egységet képez. A gyártók úgy alakítják ki a termékpalettájukat, hogy minden automatizálási feladathoz lehetőleg az ő eszközeit kelljen megvásárolni. Ez jó nekik, de nem jó a végfelhasználónak, mert hozzáköti a teljes házát egy rendszerhez. Senki nem szerelné le szívesen a falról és a központi helyiségből az összes eszközt csak azért, hogy egy jobb és újabb rendszert telepítsen. Ezeket a rendszereket a beépítés miatt nem könnyű cserélni. Minden gyártó a saját eszközeit, technológiáját fejleszti, kevés hangsúlyt fektet arra, hogy más rendszerekkel is kompatibilis legyen.

Ezen a területen akar újítani és áttörést elérni a Chameleon. A Smart Home rendszer a közlemény szerint a világon elsőként képez hidat a ház eszközei és más gyártók smart home rendszerei, az érzékelők, és a beavatkozók között. Nevéhez hűen kapcsolódni tud a legtöbb nagy gyártó rendszereihez, és elfedi a gyártók közötti kommunikációs problémákat: ha Chameleonnal szerelnek egy lakást, akkor a vevő ráér eldönteni később, hogy milyen okos megoldásokra lesz szüksége.

A Chameleon Smart Home képes megoldani a kommunikációt az egyéni igényeket szolgáló lakások és a társasház eszközei között. A jövő irodáinak okosításához is alkalmas, mert nem avul el, az alaprendszer kommunikál minden gyártó szolgáltatásával, emellett megteremti a kommunikációt a társasház és a lakások között, mobiltelefonnal tudjuk például beengedni a társasházba és a lakásba is a gyereket, ha otthon felejtette a kulcsot, az irodánkból kapcsolhatjuk ki az otthon bedugva hagyott vasalót, de üzenetet kaphatunk arról is, ha az elektromos autó feltöltődött a teremgarázsban. A rendszer képes a balkonládában nevelt növények időjárás függő automatikus öntözésére is.

A rendszert a beruházók a villanyszereléssel együtt tudják egyszerűen telepíteni:: a fejlesztők előre bekábelezik a házat, konnektorok, kapcsolók mögé húznak be érzékelő kábeleket, amely stabil és biztonságos alapja lehet a legtöbb itthon kapható smart home rendszernek. Ez a megoldás azoknak is jó, akik nem szeretnének most beruházni egy okos otthonra, de szeretnék megtartani a lehetőséget a jövőben a kiépítésre - egy ilyen előkészítés lakásonként akár ezer forintos négyzetméteráron elérhető. Akinek régi típusú házban van a lakása, ha a villanyszerelés lehetővé teszi, azaz be lehet húzni a csőbe egy jelkábelt, akkor a rendszer beépíthető. Vezeték nélküli megoldással pedig a technológia a régi és az új házakban is rendelkezésre áll minden komolyabb átalakítás nélkül.

Chameleon
[+]

A fejlesztés iránt óriási az érdeklődés itthon és külföldön egyaránt – írják a közleményben. A fővárosban a 13. kerületben már megkezdődött egy Chameleonnal szerelt okos társasház építése. A fejlesztők megkezdték a tárgyalásokat magyar telekommunikációs cégekkel, hogy internetes szolgáltatásuk mellé okosotthon-szolgáltatásokat is tudjanak nyújtani az előkábelezett lakásokban. Az áramszolgáltató cégek is érdeklődnek a technológia iránt, El Pasóban (Texas) pedig egy 42 ezer lakást felügyelő ingatlanos cég szeretné beépíteni a technológiát a lakásaiba. Egy német befektető cég kizárólagos forgalmazási szerződést szeretne kötni a Chameleon Smart Home értékesítésére osztrák, német és svájci piacokon.

A magyar startup 2 millió euró árbevételt remél 2018 év végére az új technológiától. A Chameleon Smart Home 2018-ban vezeték nélküli termékcsaláddal is megjelenik, és tervezik azt is, hogy az eszközöket nem egy összegért adnák el a vevőknek, hanem azokat szolgáltatásként bérelhetnék is néhány ezer forintért.

Azóta történt

Előzmények