Az IoT helyes használata, veszélyei

Nem kell minden adatot a felhőbe küldeni, és fel kell készülni arra, hogy megtámadnak. A Cisco stratégiai innovációért felelős alelnöke könyvet is írt a témáról.

Az IoT megállíthatatlan

Megváltozott a párbeszéd a dolgok internetéről. Míg korábban a jövő technológiájáról beszéltek a vállalatok, mostanra a jelen megoldásait mutathatják be, amik léteznek, működnek. Vannak számszerűsíthető előnyök és olyan élő példák, melyek alátámasztják az IoT létjogosultságát. Erről Maciej Kranz, a Cisco stratégiai innovációval foglalkozó alelnöke beszélt sajtótájékoztatóján.

A vezető évek óta találkozik olyan cégekkel, amelyek többségénél a hogyan kérdésre várják a választ. Kranz ezért könyvet írt, ami elmondása szerint az első gyakorlati kézikönyv, amely bemutatja, hogyan érdemes belekezdeni a hálózatba kapcsolt eszközökkel kapcsolatos projektekbe. Az érdeklődés mértékét jól mutatja, hogy a Building the Internet of Things című könyv a New York Times bestseller listáján landolt.


(forrás: Cisco) [+]

A digitális infrastruktúra terjedése ötször gyorsabban megy végbe, mint az elektromosság, vagy a telefónia térhódítása. Az elmúlt években, főleg az idei CES-en azt láttuk, hogy a bemutatott termékek többsége hálózatra kapcsolt eszköz volt. Ennek a folyamatnak eredményeképp tavaly 6,4 milliárd összekapcsolt eszközről számolt be a Cisco, a vállalat 2020-ra 50 milliárdot prognosztizál. A B2B (Business to Business) robbanás most történik, erről Kranz azt mondja, a cégeket nem érdekli a technológia. Ők a termelékenység, a minőség és a hatékonyság javulását várják, miközben alacsonyabb állásidőkkel és költségekkel számolnának szívesen.

Négy fő kategóriára osztja a hálózatba kapcsolt eszközöket felhasználásuk alapján, ezek a csatlakoztatott és távoli műveletek, az előrejelző elemzések és a megelőző karbantartás. Mindegyik kategóriában hozott példákat is. Az egyik a Harley Davidson, ahol az egyedi motorkerékpárok elkészítési idejét szorították 18 hónapról 2 hétre. Ehhez a folyamatok egymáshoz hangolása kellett, átjárás az egyes műveletek között és az, hogy a cégen belül szemléletet váltsanak.


(forrás: Cisco) [+]

A távoli beavatkozás lehetőségével segíett a Nimble Wireless egy indiai fagylaltozóláncnak abban, hogy ötszörösére növeljék a beruházások megtérülési mutatóját (ROI) egyetlen év alatt. Ezt egy nagyon egyszerű módszerrel érték el: a 150 üzlethelyiséget mobilhálózatra kapcsolták, a hőszenzorok jelét központi irodába továbbítva. Generátorokat rendszeresítettek, a viszonylag gyakori áramkimaradások esetén a vezérlőből szólva le, ha eljött az ideje ezek beindításának.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények