Az Apple lehetne akár harmadik is

A Gartner és az IDC két héttel ezelőtt publikálta a személyi számítógépek piacának negyedik negyedéves statisztikáit. E két nagy piackutató – bár esetenként meglepően eltérő számokat közölnek – abban egyetért, hogy az iPad tavalyi megjelenésével újjászületett táblagépeket nem sorolja a PC-k közé. Nem úgy, mint egy brit elemzőcég, amely szerint ha a médiatableteket egy kalap alá vesszük a PC-kkel, izgalmasan átrendeződik az e szegmensben érdekelt legnagyobb gyártók rangsora.

A Canalys elemzője, Daryl Chiam azt mondja: „Az az érvelés, mely szerint a táblagép nem PC, egyszerűen idejétmúlt. A 7 hüvelykes vagy annál nagyobb képátlójú kijelzővel, bőséges számítási kapacitással és növekvő számú alkalmazásállománnyal rendelkező tabletek a netbookokhoz hasonló számítógépes élményt nyújtanak. A vásárlói körük azonos, és boldogan fognak egymás mellett élni. Mint az okostelefonok esetében, az egyik felhasználónak szüksége van kézzelfogható billentyűzetre, a másik megvan nélküle.”

A cég e meghatározás szellemében készített jelentése szerint 2010 negyedik negyedévében összesen 105,8 millió személyi számítógép talált gazdára világszerte, 19,2 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Markáns táblagéppiaci túlsúlyának köszönhetően az Apple rögtön a harmadik legnagyobb PC-gyártóvá emelkedett, és egészen közel került a második helyezett Acerhez.

„A tableteknek köszönhetően színesebb volt a termékkínálat a karácsonyi szezonban. E termékek iránt nem az első gépüket vásárlók vagy az alacsonyabb jövedelmű háztatások érdeklődtek, hanem kiegészítő számítógépként bizonyultak rendkívül népszerűnek” – magyarázta Tim Coulling elemző.

A Canalys szerint ezúttal sem történt más, mint korábban, az új termékkategóriák megjelenésekor: radikálisan átrajzolódott a gyártók rangsora. Most ennek az Apple a haszonélvezője, a netbookláz idején az Asus, az Acer és a Samsung volt az. A cég megjegyzi még, hogy végre megindult a vállalati PC-frissítési hullám is, ami azoknak a gyártóknak – a HP-nek, a Dellnek és a Lenovónak – kedvezett, melyek e szegmensben jelentős szereplők.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

  • Újabb csúcsokat döntött az Apple

    Negyedévről negyedévre házi árbevétel- és nyereségrekordokat állít fel a kaliforniai vállalat. Az iPad és az iPhone sikere töretlen.

  • Február végén kezdik gyártani az iPad 2-t

    A tajvani alkatrészgyártóktól sok részlet kiszivárog, de a specifikációkról változatlanul csak pletykák keringenek.