Megérkezett Magyarországra az iPad

A mai naptól a hivatalos Apple-márkaboltokban is megvásárolható Magyarországon az iPad táblagép. A készülék hazai árazása viszonylag hűen követi az európait, a legolcsóbb modell bruttó 148 ezer, a legdrágább – 64 GB memóriával és 3G-vezérlővel szerelt változat – 238 ezer forintba kerül. Európában az ártartomány 499 eurótól 799 euróig terjed.

Hirdetés

Az Apple az Egyesült Államokban idén áprilisban dobta piacra az iPadet, és azóta világszerte számos országban kezdte meg a termék forgalmazását. Nem hivatalos csatornákon a készülék eddig is megvásárolható volt itthon, a nyugati áraknál nem ritkán jóval drágábban. Amint az egyik Apple-márkabolt vezetője írja blogjában: a hivatalos forgalmazás megkezdése egyrészt azért késett, mert a gépből nem tudtak eleget gyártani, másrészt meg kellett várni a teljes magyar lokalizációt, amely a 4.2-es iOS-frissítéssel érkezett meg nemrég. Az iPadhez persze nemcsak magyar nyelvű operációs rendszer, de magyar szótár és használati utasítás is jár.

A T-Mobile nemrég jelentette be, hogy a táblagéphez igazított mobilinternetes tarifacsomagokat és szolgáltatásokat fog felvenni a kínálatába – ezekről a cég weboldalán még nem található információ. Azt az operátor lapunknak elmondta: az iPadet egyelőre nem fogják forgalmazni. Várható, hogy a Telenor és a Vodafone is jelentkezik majd ipades mobilnetes konstrukciókkal.

Az iPad elektronikuskönyv- és újságolvasó eszközként is használható, van, aki egyenesen ebben látja a digitális lapkiadás jövőjét. Azt, hogy hazánkban milyen írott és multimédiás tartalmak lesznek elérhetők a készülékre, egyelőre nem tudni pontosan. Egy PC-s digitálismagazin-olvasó szoftver, a Dimag ipades változata már megjelent, ez azonban alig használja ki a táblagép adottságait, alapvetően a nyomtatott lapok oldalait képes megjeleníteni, esetenként némi extrát – videókat vagy további fotókat – kínálva.

Új fejlemény, hogy a Libri könyváruház valószínűleg belefog az e-book-forgalmazásba. A cég a múlt héten egy promóciós előzetest tett ki a weboldalára, mely szerint december 5-től árulni fogja az iPadet, melyekhez 10 ezer forint értékben „Libri letöltéseket” is kínál. Az oldalon látható illusztrációk azt mutatják, hogy e letöltések e-könyveket, azok vásárlására jogosító utalványt takarnak. Ezzel kapcsolatban megkerestük a könyvforgalmazó céget, de – bár visszahívást ígértek – ezidáig nem kaptunk választ. Sajátos, hogy a Libri az iPadet a hivatalos hazai áraknál jóval drágábban, 169 és 279 ezer forint közötti árakon tervezi árulni.

Frissítés: a T-Mobile hírünk publikálását követően feltette weboldalára ipades mobilinternetes ajánlatait. A cég két konstrukciót kínál a készülékhez: az ikon Net 2GB pakk 2980 forintért 30 napig használható, a Domino NapiNet 1 GB pedig 990 forintért egy napig. Mindkét csomag hűségidő vállalása nélkül vásárolható meg úgy, hogy az ügyfélnek be kell mutatnia egy 3G-vezérlővel rendelkező iPad vásárlását igazoló számlát. A névben szereplő adatmennyiség az időszakra vonatkozó adatforgalmi korlátot jelzi, melynek elérése után a szolgáltató a sávszélességet 128 kbps-ra korlátozza, de túlforgalmazási díjat nem számol fel.

Frissítés 2. (16:25): A Vodafone Magyarország néhány perccel ezelőtt jelentette be iPadre szabott mobilinternet-csomagját, amely az Internet Easy tarifa hűségszerződés nélkül megvásárolható változata. A 3G-s iPadhez szánt csomag havi 3000 forintba kerül, és 2 GB adatforgalmat foglal magában.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények