Hirdetés

Megérkezett Magyarországra az iPad

A mai naptól a hivatalos Apple-márkaboltokban is megvásárolható Magyarországon az iPad táblagép. A készülék hazai árazása viszonylag hűen követi az európait, a legolcsóbb modell bruttó 148 ezer, a legdrágább – 64 GB memóriával és 3G-vezérlővel szerelt változat – 238 ezer forintba kerül. Európában az ártartomány 499 eurótól 799 euróig terjed.

Az Apple az Egyesült Államokban idén áprilisban dobta piacra az iPadet, és azóta világszerte számos országban kezdte meg a termék forgalmazását. Nem hivatalos csatornákon a készülék eddig is megvásárolható volt itthon, a nyugati áraknál nem ritkán jóval drágábban. Amint az egyik Apple-márkabolt vezetője írja blogjában: a hivatalos forgalmazás megkezdése egyrészt azért késett, mert a gépből nem tudtak eleget gyártani, másrészt meg kellett várni a teljes magyar lokalizációt, amely a 4.2-es iOS-frissítéssel érkezett meg nemrég. Az iPadhez persze nemcsak magyar nyelvű operációs rendszer, de magyar szótár és használati utasítás is jár.

A T-Mobile nemrég jelentette be, hogy a táblagéphez igazított mobilinternetes tarifacsomagokat és szolgáltatásokat fog felvenni a kínálatába – ezekről a cég weboldalán még nem található információ. Azt az operátor lapunknak elmondta: az iPadet egyelőre nem fogják forgalmazni. Várható, hogy a Telenor és a Vodafone is jelentkezik majd ipades mobilnetes konstrukciókkal.

Az iPad elektronikuskönyv- és újságolvasó eszközként is használható, van, aki egyenesen ebben látja a digitális lapkiadás jövőjét. Azt, hogy hazánkban milyen írott és multimédiás tartalmak lesznek elérhetők a készülékre, egyelőre nem tudni pontosan. Egy PC-s digitálismagazin-olvasó szoftver, a Dimag ipades változata már megjelent, ez azonban alig használja ki a táblagép adottságait, alapvetően a nyomtatott lapok oldalait képes megjeleníteni, esetenként némi extrát – videókat vagy további fotókat – kínálva.

Új fejlemény, hogy a Libri könyváruház valószínűleg belefog az e-book-forgalmazásba. A cég a múlt héten egy promóciós előzetest tett ki a weboldalára, mely szerint december 5-től árulni fogja az iPadet, melyekhez 10 ezer forint értékben „Libri letöltéseket” is kínál. Az oldalon látható illusztrációk azt mutatják, hogy e letöltések e-könyveket, azok vásárlására jogosító utalványt takarnak. Ezzel kapcsolatban megkerestük a könyvforgalmazó céget, de – bár visszahívást ígértek – ezidáig nem kaptunk választ. Sajátos, hogy a Libri az iPadet a hivatalos hazai áraknál jóval drágábban, 169 és 279 ezer forint közötti árakon tervezi árulni.

Frissítés: a T-Mobile hírünk publikálását követően feltette weboldalára ipades mobilinternetes ajánlatait. A cég két konstrukciót kínál a készülékhez: az ikon Net 2GB pakk 2980 forintért 30 napig használható, a Domino NapiNet 1 GB pedig 990 forintért egy napig. Mindkét csomag hűségidő vállalása nélkül vásárolható meg úgy, hogy az ügyfélnek be kell mutatnia egy 3G-vezérlővel rendelkező iPad vásárlását igazoló számlát. A névben szereplő adatmennyiség az időszakra vonatkozó adatforgalmi korlátot jelzi, melynek elérése után a szolgáltató a sávszélességet 128 kbps-ra korlátozza, de túlforgalmazási díjat nem számol fel.

Frissítés 2. (16:25): A Vodafone Magyarország néhány perccel ezelőtt jelentette be iPadre szabott mobilinternet-csomagját, amely az Internet Easy tarifa hűségszerződés nélkül megvásárolható változata. A 3G-s iPadhez szánt csomag havi 3000 forintba kerül, és 2 GB adatforgalmat foglal magában.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények