Márciusban érkezik a közép-európai bitcoin, a korona

Az űrkutatásban érintett, székelyföldi származású szakemberek, vállalkozók vágtak bele a fejlesztésbe.


Bustya Attila

A NASA egyik szakértője, az Apollo 11 űrkutatási program vezető munkatársa, illetve a közgazdász, mérnök, a csíkszeredai származású Bustya Attila, a drónok segítségével zajló monitorizálás és a katonai technológia terén tevékenykedő Spider Drone Security cég társalapítója és vezetője állnak annak a fejlesztőcsapatnak az élén, amely arra készül, hogy piacra dobja az első kárpát-medencei kriptovalutát, a koronát.

Az elsődleges kibocsátásra (Initial Coin Offering) a tervek szerint 2018. márciusában Svájcban kerül sor. Terveik szerint a korona elsődleges vonzerejét elsősorban az jelentheti, hogy reális applikációkba kívánják ültetni a kriptovalutával való vásárlást – mondta a Világgazdaságnak Bustya: „Tehát a Korona műszaki fejlesztésével párhuzamosan igyekszünk kialakítani a leendő felhasználói kört, piacot is. Mindezt ahhoz képest, hogy a jelenlegi kriptovaluták 90 százaléka semmiféle reális tranzakcióra nem alkalmas, szinte kizárólag teoretikus pénzügyi eszközök” – tette hozzá a szakember. Bustya 2009 óta követi a kriptovaluták fejlődésének folyamatát, az árképzést, „bányászott” is, spekulatív szinten ma is tranzakciókat hajt végre.

A korona fejlesztőinek állítása szerint több rangos nemzetközi, köztük Magyarországon is jól ismert szolgáltató céggel folytatnak ígéretes tárgyalásokat a kérdéskörben, a Tiltott Csíki Sör tulajdonosa-ügyvezetője, Lénárd András a Világgazdaságnak már korábban megerősítette: koronával is fizethetnek majd azok, akik házhoz szállítással rendelnek sört.

A korona teljesen zárt körű fejlesztés eredménye lesz, noha a részletek egyelőre titkosak, a Világgazdaság információi szerint elsősorban a skálázhatóság és az „okos szerződés” tekintetében szólhat nagyot. A szándékok szerint az új  kriptovaluta egészen nagymértékű tranzakciókig lesz skálázható, már a kezdetektől jóval nagyobb tranzakciós számra lesz képes, mint a bitcoin, a költségek pedig jóval alacsonyabbak lesznek. Az okos szerződéseket ugyanakkor arra optimalizálják, hogy teljes biztonsággal lehessen végrehajtani a fogyasztók által elérhető termékek/szolgáltatások megvásárlását, valamint a business to business alapú tranzakciókat is.

Bustya Attila legfontosabb munkatársának Lőrincz István számít, a mérnöki integrált termékfejlesztés, az asztrodinamika, az űrkutatási programok dizájnja, illetve a bolygóközi űrmissziók szakterületeinek elismert előadója. Az ugyancsak székelyföldi származású szakember több alkalommal közreműködött számos űrkutatási intézménnyel rakéta- és műholdrendszerek fejlesztésében, amiknek egy részét saját vállalkozásai értékesítenek.

Azóta történt

Előzmények