Kétezer dollár felett a bitcoin

A japán regulációnak köszönhetően a kriptopénz szárnyal, az elemzők szerint elértünk egy lélektani határt, ami tovább erősíti majd a piacot.

Március elején a bitcoin árfolyama megelőzte az aranyét, két hete ezerötszáz dollárt adtak érte, péntek estére pedig a kétezer dolláros értéket is átlépte a digitális pénz. Hétfőn tovább erősödött az árfolyam, jelen sorok írása közben a Coindesk adatai szerint 2121 dollárt kell fizetni egyetlen bitcoinért. Sorra dőlnek meg a rekordok, a szakértők szerint az alternatív kriptopénzek piacára is hasonló erősödés vár.

Egy év alatt duplájára nőtt a bitcoin értéke, a kétezer dolláros árfolyam a pénzpiaci szereplők szerint olyan pszichológiai határ, ami további érdeklődést generál, illetve a nagybefektetők érdeklődését is felkeltheti, ezzel tovább erősítve a bitcoin helyzetét, emelve árfolyamát.

A CryptoCompare vezérigazgatója szerint a jelenlegi helyzetben érthető, hogy a média figyelmét is felkeltették a történések, azonban azzal, hogy egyre több helyen lehet majd hallani a kriptopénzről, kiválthat egyfajta lavina-effektust is, ami veszélyessé válhat.

A Google Trends adatai szerint egyelőre bár nő az érdeklődés a bitcoin iránt, még nem akkora a keresési arány, mint a 2013 decemberi rekord idején volt, viszont a kereskedők szerint nagyon sokan akarnak üzletelni, a Kraken és a Poloniex is elképesztő számokat publikált. Négy hónap alatt hatszorosára nőtt a Poliniex aktív kereskedőinek száma, a tranzakcióké pedig 640 százalékkal gyarapodott.

Korábban arról beszéltek a pénzpiaci szakemberek, hogy Donald Trump beiktatása miatt menekítik a pénzüket az emberek digitális valutába. Most a bitcoin szekerét sokkal inkább Japán tolja, ahol legalizálták ennek kereskedelmét, a rendelkezésre álló adatok alapján pedig a bitcoinért kifizetett összegek közel 45 százaléka japán jen. Az országban egyébként április elsejétől számít legális fizetőeszköznek a bitcoin.

Ha bizonytalan a bitcoinnal kapcsolatban, olvassa el korábbi írásunkat a decentralizált digitális fizetőeszközről!

Azóta történt

Előzmények