A bitcoin már az egekben van

Paks már rég nem bírná ellátni árammal a bányászokat, akik kétszer annyi energiát fogyasztanak, mint az atomerőmű kapacitása.

A kriptovaluta árfolyama szinte rakétasebességgel tart fölfelé, a tegnap már átlépte az 1 bitcoin értéke a 9600 dollárt, majd ma 9700-at is, és továbbra is emelkedik – szakértők szerint az év végére valószínűleg eléri a tízezer dollárt is. A piaci kapitalizációja már több mint 161 milliárd dollár, vagyis ennyi van forgalomban.

Hirdetés

A növekedés különösen akkor lélegzetelállító, ha figyelembe vesszük, hogy májusban lépte át a kétezer dollárt, e hónap elején szenzációnak számított, hogy 7300 dollárral új csúcs dőlt meg – ez a növekedés még a profi pénzügyi szakembereket is padlóra küldi: kb. öt hónapja a Goldman Sachs alelnöke, Sheba Jafari azt jósolta előrejelzésében, hogy november elejére a bitcoin négyezer dollárt ér majd, ehhez képest akkor nyolcezer dolláron jegyezték.

Egy másik népszerű kriptopénz, az Ethereum is menetel felfelé, kis visszaesés után újra nagyot ugrott, és ma 486 dolláron jegyezték, és valószínűleg év végére eléri az 500 dollárt.

A bányászat népszerűsége azzal is együtt jár, hogy a bányászok egyre több villamos energiát fogyasztanak, egy friss – nem teljesen megbízható, erősen közvetett adatokon alapuló – becslés szerint a bányászatra szánt energia mennyisége egyetlen hónap alatt 30 százalékkal nőtt, jelen pillanatban éves szinten ez kb. 30 TWh jelent. Összehasonlításképp: Írország éves villamosenergia-fogyasztása kb. 25 TWh, Magyarországé 44 TWh óra körül van. A másik oldalról: hazánk belső villamosenergia-termelése nagyjából 30 TWh – vagyis épp ki tudnánk szolgálni a globális bitcoinbányászatot, de a haza áramtermelés felét adó Paks már nem lenne erre képes, pedig júliusban még elegendő lett volna a kapacitása.

Azóta történt

Előzmények