Hirdetés

Nagyot esett a bitcoin árfolyama

Hirdetés

Több mint fél éve tartó száguldás tört meg tegnapról mára, amikor a legismertebb és legnépszerűbb kriptovaluta, a bitcoin árfolyama egy nap alatt átlagosan kb. húsz százalékkal esett vissza. Az év eleje óta kétezer százalékos felértékelődést mutató bitcoint a legmagasabban, közel húszezer dolláros árfolyamon a luxemburgi székhelyű Bitstamp piactéren jegyezték, az esés is itt volt a legnagyobb, reggel már a 13 ezer dollárt sem érte el – azóta lassan, de folyamatosan újra erősödik. Mindenesetre 2013 óta nem jegyeztek ekkora zuhanást heti viszonylatban.

Bitcoin
[+]

A szakértők többsége már jó ideje figyelmeztet arra, hogy a piac túlfűtöttsége miatt már vártak egy ilyen leértékelődést, sok kereskedő készült is rá.

A héten egyébként tele volt a sajtó a bitcoinról szóló hírekkel, zömükben nem túl pozitívakkal, több tekintélyes pénzintézeti vezető is arra figyelmeztetett, hogy a bitcoin jelenlegi formájában inkább szerencsejátéknak tekinthető, mint valós befektetési formának, emellett – és ez a komolyabb aggodalom – a szabályozatlanság miatt áttekinthetetlen, hogy mire és hogyan használják fel, hol és miképp adják-veszik a virtuális pénzt. Egy dél-koreai piactér csődöt jelentett, mivel idén már másodszor hackelték meg őket, egy vezető vállalkozás, az amerikai Coinbase pedig szerdán közölte, hogy vizsgálatot kezdeményeznek, mert a drasztikus áremelkedések mögött bennfentes kereskedést sejtenek.

A bitcoin egyébként vitte magával a többi kriptopénz egy részét is, sok árfolyam csökkent, és az összesen 650 milliárdos piaci kapitalizáció leesett 480 milliárdra. Viszont többek között az egyik rivális, a második legnagyobb Ethereum jól jött ki a történetből, sokak szerint azért, mert az óvatosabb befektetők tartanak a bitcoin túlzott szárnyalásától, és átváltottak.

Azóta történt

Előzmények