Szeméttelepre került egy merevlemez, rajta 280 millió dollárnyi bitcoinnal

Közel 280 millió dollár van azon a merevlemezen, amit egy brit férfi véletlenül kidobott, még 2013-ban.

Nemrég számoltunk be arról, hogy valaki egy elfelejtett jelszó miatt majd 80 milliárd forintot veszített el bitcoinban.

Kitértünk arra is, hogy a jelentések szerint a jelenleg létező 18,5 millió bitcoinnak nagyjából 20 százaléka egyszerűen elveszett a semmiben, mert olyan tárcákban van tárolva, amikhez nem lehet hozzáférni. Erre pedig most itt az újabb példa.

James Howells egy 35 éves, brit IT-mérnök, Newport városából, Walesből. Egy nagytakarítás keretében még 2013-ban dobott ki egy laptopba való merevlemezt. Két egyforma volt nála, és tévedésből azt dobta ki, amin a bitcoinjaihoz tartozó kulcsokat tárolta.

Ennyi év után azonban még mindig vissza akarja szerezni a bitcoinjait: úgy gondolja, hogy ha a HDD meg is sérült és rozsdás is, de a tányérok belül érintetlenek, az adatmentéssel foglalkozó szakértők pedig kiolvashatnák az adatokat.

Howells 7500 bitcoinnal rendelkezett, ami az árfolyam gyors változása mellett mostanában úgy 280 millió dollárt jelent. Ez több mint 81 milliárd forint. Ezt viszont csak a merevlemez segítségével szerezheti vissza.

Ennek érdekében hosszú ideje kérvényezi a helyi önkormányzattól, hogy átkutathassa a helyi szeméttelepet. Szerinte a HDD még mindig ott van. A gond csak az, hogy a szeméttelep zárva van a nyilvánosság előtt, és ha valaki betör oda, az bűncselekménynek számít.

A brit férfi még a vagyon 25 százalékát is felajánlotta a koronavírus hatásainak enyhítését segítő alap számára, feltéve, hogy engedélyezik a kutatását, és megtalálja a meghajtót. A kiásás és keresés költségeit egyébként egy hedge fund vállalná.

A helyi önkormányzat azonban folyamatosan visszautasítja a kérést, nagyrészt környezetvédelmi okokra hivatkozva. Howells szerint meg sem hallgatják a terveit. Az önkormányzat elismerte, hogy évek óta folyamatosan felkeresik őket az ügy miatt, azonban a jelenlegi szabályozások mellett a szeméttelep feltárására nincs lehetőség, több millió fontba kerülne, ráadásul mindez súlyos környezetvédelmi problémákat okozna a környéken. Eközben pedig nincs rá garancia, hogy megtalálnák a meghajtót, vagy az működne.

Azóta történt

Előzmények