Gyászol a Microsoft

Ric Weiland egyike volt a Microsoft első öt munkatársának, mivel Paul Allen és Bill Gates osztálytársaként a Lakeside középiskolában közelről volt tanúja a mára a világ legnagyobb szoftvervállalatává nőtt Microsoft megalapításának. A cég megalakulása után Weiland azonnal csatlakozott is, és 1979-ben a Microsofttal együtt költözött Albuquerqueből Seattle-be. Vezető programozóként a szakembernek elévülhetetlen érdemei voltak a PC-k hőskorát meghatározó BASIC és COBOL nyelvek megalkotásában.

Weiland fáradhatatlan közösségi aktivista volt, aki számos jótékonysági szervezetet támogatott. A homoszexualitását nyíltan vállaló férfi többek között a Lifelong AIDS Alapítvány, a Fred Hutchinson rákkutatási központ és a Büszkeség Alapítvány munkájából és támogatásából is kivette részét, és lelkesen harcolt a diszkriminációellenes intézkedések sikeréért. A Büszkeség Alapítvány igazgatósági tagjaként 1997 és 2002 között például sikerült elérnie, hogy a General Electric vállalat belefoglalja diszkriminációellenes politikájába a szexuális orientáció kérdését is. A Microsofttól is azért távozott 1988-ban, hogy életét teljes egészében e jótékonysági és emberjogi szervezeteknek szentelje.

Egykori munkatársait azért is rázta meg Weiland elvesztése, mert a mindössze 53 éves szakember halála váratlan és tragikus volt: Weiland saját életét oltotta ki. Az orvosi jelentés szerint a férfival egy minden kétséget kizáróan önkezűleg leadott fejlövés végzett szombaton éjjel seattle-i otthonában.

"Ric kétségtelenül nagyban hozzájárult a Microsoft kezdeti sikereihez" – írta megemlékezésében az egykori alapítóról Paul Allen. – "Számos közösen elért siker és kellemes emlék kapcsol vele össze. Nagyon fog hiányozni."

Azóta történt

Előzmények